logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Neves kutató csatlakozott a Jónak lenni jó! kampányához

Roska Botond lesz az idei Jónak lenni jó! fővédnöke. A magyar neurobiológus kutatótársaival a vakság gyógyításán dolgozik. Azt mondta: nem volt kérdés, hogy elvállalja-e a fővédnöki pozíciót. A kampánnyal eddig 33,5 millió forintot gyűjtöttek a vak és gyengén látó emberek megsegítésére. Csatlakozott a segítőkhöz Schmitt Pál korábbi államfő is, aki egy eredeti olimpiai fáklyát ajánlott fel – hangzott el az M1 Híradóban.

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja már korábban is csatlakozott Jónak lenni jó! kampányához. Most azt mondta: jelképes a jelentősége annak, hogy egy olimpiai fáklyát ajánlott fel.

„Ez magában hordozza a fényt, a meleget, az üzenetet. Elsősorban persze a béke üzenetét, de itt a fényről van elsősorban szó, amire minél több szükség van. Ez a szeretet fénye meg melege inkább, de a vakok és gyengénlátóknak pont erre a fényre van szükségük” – mondta Schmitt Pál.

A Jónak lenni jó! kampánya idén a látássérült embereknek gyűjt: az adományokat a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kapja. A kampánynak már két jószolgálati nagykövete is van: Gubás Gabi, Jászai Mari-díjas színművész és Szalai Ádám nyolcvanhatszoros magyar válogatott labdarúgó.

És már az is kiderült, hogy a kampány fővédnöke a Magyar Királyi Szent István-renddel és Körber-díjjal kitüntetett orvos, Roska Botond lesz.

A magyar neurobiológus elmondta: élete egyik célja, hogy visszaadhassa az emberek látását. Kutatótársaival jelenleg a genetikus és teljes vakság gyógyításával foglalkoznak.

„A következő években remélhetőleg ténylegesen terápiáig eljutnak ezek a kísérletek, amiket mi végzünk most már emberen. Ez azt jelenti, hogy megvehető lesz egy ilyen terápia vagy elmehetnek az orvoshoz és megkapják” – mondta Roska Botond.

Kapcsolódó tartalom

A felajánlásokat pedig továbbra is várják, segíteni a 13 600-as telefonszámon lehet, a 96-os kóddal. Egy hívás vagy szöveges üzenet ötszáz forintos támogatást jelent. A Jónak lenni jó! idén is egy egész napos műsorfolyammal zárul, december 18-án.

Kiemelt kép: Roska Botond neurobiológus (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még