Rendkívüli

Kiszáll a republikánusok elnökjelölti versenyéből Ron DeSantis és Donald Trumpot támogatja

Márki-Zay szerint a baloldali pártvezérek tudtak a guruló dollárokról

Senki nem akart börtönbe kerülni, ezért betartották a törvényeket – erről Márki-Zay Péter beszélt az amerikai kampányfinanszírozással kapcsolatban. A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje azt állítja: az ellenzéki összefogáshoz nem jutott az amerikai kampánypénzekből. Ezt azzal magyarázta Márki-Zay Péter, hogy két kampány és két büdzsé is volt: az egyik a mozgalomé, a másik pedig az együtt induló ellenzéki pártoké. Márki-Zay Péter azt is mondta: nincs titkolnivalójuk, ezért támogatja a külföldi kampánytámogatásokról szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozását – hangzott el az M1 Híradójában.

A baloldalt irányító Gyurcsány Ferenc többször is azt állította: nem volt tudomása külföldi kampánypénzekről. Abból pedig pártja, a DK biztosan nem kapott.

Márki-Zay Péter szerint viszont érthetetlen, hogy korábbi szövetségesei nem tudtak az úgynevezett guruló dollárokról.

Erről a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke a Hír TV Napi aktuális című műsorában beszélt. Szerinte ők sosem titkolták, hogy a választási kampányt amerikai pénzekből finanszírozták.

Márki-Zay Péter továbbra is azt állítja: az ellenzéki összefogáshoz nem jutott a kampánypénzből. Arra hivatkozik, hogy senki nem akart börtönbe kerülni, ezért betartották a törvényeket.

A baloldal legsúlyosabb politikai botrányára úgy derült fény, hogy Márki-Zay Péter véletlenül elszólta magát, hogy több százmilliós támogatást kaptak az Egyesült Államokból egy NGO-tól, de mint később kiderült, a valódi összeg a kétmilliárd forintot is meghaladhatta.

Nem látszik, hogy Márki-Zay Péter mozgalma valóban a kampányra költötte az Amerikából érkező támogatást – mondta el véleményét az LMP társelnöke a 48 perc stúdiójában. Ungár Péter egy másik interjúban úgy fogalmazott: dermesztő az amerikai pénz, és dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának.

Kapcsolódó tartalom

A Fidesz frakcióvezetője szerint sokkal súlyosabb az ellenzék külföldi kampányfinanszírozásának ügye, mint gondolni lehetett – Kocsis Máté erről a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után beszélt.

A kormánypárti politikus az ügy súlyosságára tekintettel kezdeményezte a szolgálatok által elkészített, de 2051-ig titkosított anyag nyilvánosságra hozatalát.

Kapcsolódó tartalom

Az ellenzéki összefogás egyetlen pártja sem vonhatja ki magát a felelősség alól az ügyben – hangsúlyozta Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója a Kossuth Rádióban. Szerinte ez egy olyan nagyságrendű ügy, ami nem maradhat következmények nélkül.

A guruló dollárok ügyében nyomozás indult pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is eljárást indított.

Ajánljuk még