Rendkívüli

Kiszáll a republikánusok elnökjelölti versenyéből Ron DeSantis és Donald Trumpot támogatja

Katonai és kommandós múltja van a magyar határt ostromló illegális migránsoknak

Katonák és kommandósok voltak korábban, de kémek is vannak köztük – ezt az M1-nek vallotta be egy közel-keleti migráns Belgrádnak abban a parkjában, ahol a migránsok az embercsempészek utasításaira várnak. Ma már „afgán parknak” hívják ezt a helyet, amely nem hivatalosan a balkáni útvonal egyik elosztóközpontja. Innen szervezik meg az illegális bevándorlók szöktetését Magyarország felé. A kormány adatai szerint idén eddig már 230 ezer migránst akadályoztak meg a magyar hatóságok abban, hogy Magyarországra szökjön – számolt be az M1 Híradó.

Mára teljesen kisajátították a migránsok Belgrád egyik kedvelt pihenőhelyét. Maguk között csak „afgán parknak” hívják. A pályaudvarról egyenesen ide tartanak, itt kapnak információkat a többiektől, és innen várják az embercsempészek utasításait.

A szakértők 2015, vagyis a nagy migrációs válság kezdete óta arra hívják fel a figyelmet, hogy az Európába érkező migránsok szinte kivétel nélkül fiatal férfiak. Azt állítják, hogy elvesztették az irataikat, így a személyazonosságukat lehetetlen beazonosítani. Vagyis az sem derül ki, hogy büntetett előéletűek-e vagy sem.

Kapcsolódó tartalom

Ma már sokan bevallják: katonai vagy rendőri múltjuk van.

„A rendőrségnél, a hadseregben, egyesek még a kommandónál is dolgoztak. Kémek is vannak közöttünk. Mindannyian Európába tartunk”

– mondta egy afgán migráns.

Egy másik migráns az M1-nek arról beszélt: tudják, hogy illegális, amit csinálnak, de nem érdekli őket, és sokat fizetnek az embercsempészeknek azért, hogy Nyugat-Európába szöktessék őket.

„Már a bolgár határon is nagyon nehéz dolgunk voltunk. Nem volt egyszerű eljutni Szerbiáig, de az a fő, hogy itt vagyunk. Most a barátom útbaigazítására várok. Utána folytatom az utam Európa felé” – mondta egy migráns.

A magyar határon is fokozódik a nyomás. A hétvégén kétezernél is több migránst akadályoztak meg a magyar hatóságok abban, hogy illegálisan jusson Magyarországra.

Kapcsolódó tartalom

A Belügyminisztérium államtitkára az M1-en arról beszélt: Brüsszel továbbra is az illegális migránsok oldalán van. Rétvári Bence szerint a helyes út az lenne, ha az európai országok a magyar példát követnék, és erősebben védenék az unió külső határait, hiszen évek óta nem látott nyomás nehezedik a déli határra.

 „Idén már jóval több mint 230 ezer, tavaly egész évben 122 ezer, tavaly előtt 46 ezer, ezek a számok magukért beszélnek”

– mutatott rá.

Rétvári Bence azt is mondta: a helyes megoldás az lenne, ha az Európai Unió nagyobb figyelmet fordítana az első uniós határra, és ott próbálná megfékezni az illegális migrációt.

Ajánljuk még