Rendkívüli

Kiszáll a republikánusok elnökjelölti versenyéből Ron DeSantis és Donald Trumpot támogatja

A Kossuth tér éke lesz: 1980-ban ültették az ország karácsonyfáját

Megérkezett az ország karácsonyfája Budapestre. A 18 méter magas ezüstfenyőt a heves megyei Apc településről egy házaspár ajánlotta fel. Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti majd a Kossuth teret – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

 

Egy apci családi háznak a kertjét díszítette az ország idei karácsonyfája egészen hétfőig. A 18 méteres ezüstfenyőt egy idős házaspár ajánlotta fel, az utóbbi időben ugyanis tartottak tőle, hogy egy nagyobb vihar kárt tehet benne.

Amikor a tűzoltók kivágták, meg is siratták a fát. De azt mondták: örültek neki, hogy a Kossuth térre kerül.

A házaspár a fenyőt több mint négy évtizeddel ezelőtt ültette.

„1980 áprilisában ültettük mi el, akkor volt hároméves csemete. Ez idő alatt, idáig ugye mi neveltük, így 42 éves múlt áprilisban, illetve 45 igazság szerint” – mondta Cseh Mihályné.

A ország karácsonyfáját a Heves megyei településről a honvédség szállította Budapestre a katasztrófavédelem és a rendőrség segítségével. A közútkezelő videót is készített arról, ahogy délután az autópályán szállították. A méretei és hatalmas súlya miatt persze csak lassan és komótosan.

A fa végül nem sokkal délután három óra előtt érkezett meg a Kossuth térre.

A fenyőfa felállítását a fővárosi tűzoltók végezték. Miután eloldották a rögzítőköteleket, láncfűrésszel a talpfába faragták a törzsét, majd ezt követően megkezdték a fa felállítását.

„Speciális eszközöket alkalmaznak annak érdekében, hogy függőleges helyzetbe hozzák a fát. Egy tűzoltódaru dolgozik a helyszínen, ez fogja majd felemelni a fát, és egy speciális magasból mentő tűzoltóautóval állítják be precíziósan a tűzoltók az erre létrehozott hüvelybe a fát” – mondta Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A fa tetejét egy 130 centiméter magas, 25 kilogrammos 3D hatású csillag díszíti majd, amit energiatakarékos LED-del világítanak meg. Az ország karácsonyfája adventtől vízkeresztig díszíti majd a Kossuth teret. Lebontása után pedig a faanyagot tűzifaként a rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

A képre kattintva nyílik a galéria. (Fotók: hirado.hu)

Kiemelt kép: Az ország karácsonyfája az Országház előtti Kossuth Lajos téren, 2022. november 21-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/11/316098121_3432889736934373_2192052720655476205_n-1-e1669041107522-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még