logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Tízesével, hatosával járnak a legkisebb csoportok is” – Tavalyhoz képes megduplázódott az illegális migránsok száma

Csaknem 700 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök és katonák a déli határnál szombaton. Az illegális határátlépési kísérletek egy év alatt megduplázódtak. De hasonló a helyzet Szerbiában is. A határ közelében élők abban bíznak, hogy az osztrák-magyar-szerb csúcstalálkozók megoldást hoznak majd a problémáikra – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

Az illegális bevándorlók szinte ellepik a tó környékét. Az erdő felé vezető úton rengeteg eldobott szemét jelzi, hogy merre van a táborhelyük. A helyiek azt mondják, a Palicson ráadásul egyre több az illegális szállásadó is, ami még több migránst vonz a környékre.

„A központban vannak. Le-föl mászkálnak csomagokkal. Mindig meg van rakva a kezük, éhezni nem éheznek. De tízesével, hatosával járnak a legkisebb csoportok is” – mondta egy helybéli.

A temetőbe és a templomba bemenni tilos – tájékoztat angol és arab nyelven a felirat a palicsi temető mindegyik bejáratánál. Ezt azonban a legtöbben nem veszik figyelembe. Az idősebbek így már sötétedés után inkább kihagyják a misét és a kórus próbáit.

Szerbiában jelenleg több ezer migráns várakozik. A statisztikák szerint a legtöbben Afganisztán felől érkeznek, de Szíria, Pakisztán, és Marokkó irányából is nagy a nyomás. Az illegális migránsok száma itt is szinte megduplázódott tavaly óta.

A helyiek közben attól tartanak, az illegális bevándorlók miatt, lassan kisebbségbe kerülnek a saját településükön.

„Vannak, akik azt állítják, hogy a migránsok ártalmatlanok, de nem véletlenül találkoztak a minap is Ausztria, Magyarország és Szerbia vezető politikusai annak érdekében, hogy megfékezzék a migránsok beáramlását. Itt legalább ezren vannak. Tudják mit jelent ezer idegen férfi egy városban? Mintegy tíz ezer lakosra lenne szükségünk, hogy megvédjük magunkat ellenük” – mondta egy nyugalmazott katonatiszt, aki szerint sok migráns katonai kiképzésen is átesett, így a fegyverhasználat nem ismeretlen a számukra.

Erre utal az is, hogy a bevándorlók egyre gyakrabban támadnak fegyverrel a határt védő rendőrökre és katonákra.

Kapcsolódó tartalom

A bevándorlók egyre erőszakosabbak – erről beszélt az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is.

Bakondi György kiemelte: akik bűnözők segítségével próbálnak bejutni az Európai Unióba, azok nem menekültek.

„Ez az erőszakos fellépés csak nyomatékosítja azt a magyar kormányzati álláspontot, hogy az érkezők, akik erőszakosan, csoportosan bűnözők segítségével, okmányok nélkül, tisztázatlan célból megpróbálnak átjutni, teljesen kiszámíthatatlan célokból, az Európai Unióba, ők semmiképpen nem menekültek, hiszen semmilyen olyan kritériumnak amelyet a menekülté nyilvánítás során az ENSZ okmányai előírnak, nem rendelkeznek” – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György hozzátette: az Európai Unió migrációs politikája 2015 óta nem változott, miközben az illegális határátlépési kísérletek egyetlen év alatt itthon is megduplázódtak, ezért az uniós belső határforgalom ellenőrzésének visszaállítása helyett a külső határok megerősítése lenne a megfelelő megoldás.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánljuk még