logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ingyenesen lehet visszaküldeni a postán kapott nemzeti konzultációt, de már online is kitölthető a kérdőív

Elszálló rezsiárak, szankciós infláció, ellátási problémák és gazdasági visszaesés jellemzi Európát. Így látja egyre több szakértő és politikus is. A magyar kormány régóta azon az állásponton van, hogy a szankciók nem működnek, kárt okoznak Európának és Magyarországnak, de erről meg kell győzni a brüsszeli politikusokat is, miközben már készül a következő szankciós csomag. A kormány szerint mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország kimaradjon a gázt és az atomenergiát érintő szankciókból, ezért fontos, hogy minél többen kitöltsék a nemzeti konzultációt – számolt be róla az M1 Híradója.

Sajtóhírek szerint az Európai Bizottság – az élén Ursula von der Leyennel – gőzerővel dolgozik a kilencedik szankciós csomagon. A kiszivárgott részletek szerint – egyebek mellett – megtiltanák a nukleáris energia, illetve a fűtőanyagok területén az együttműködést Oroszországgal. Ez például a paksi atomerőmű működését és fejlesztését is veszélybe sodorná.

Az Európai Bizottság most éppen a közösségi oldalán arról győzködi az európai lakosságot és a magyar lakosságot, hogy a szankciók hatékonyak és jól működnek” – jelentette ki Hollik István videónyilatkozatában. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ennek éppen az ellenkezője igaz, a büntetőintézkedések kárt okoznak Európának.

„Nyilvánvalóan Brüsszel okkal teszi azt, amit tesz. Azért bizonygatja, hogy a szankciók működnek, mert már készítik elő a kilencedik szankciós csomagot, amely viszont veszélyt jelent Magyarország gázellátására és az atomenergia felhasználására is” – fejtette ki.

Hozzátette:

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Magyarország ki tudjon maradni a gázt és az atomenergiát érintő európai uniós szankciókból,

ezért fontos, hogy minél többen kitöltsék a nemzeti konzultációt akár írásos, akár online formában.

A kormány tájékoztatása szerint eddig már 340 ezren küldték vissza a kérdőíveket.

A szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit névre szóló borítékokban november 25-ig mind a 8 millió címzetthez eljuttatja a posta. A válaszokat december 9-ig ingyenesen lehet visszaküldeni. Keddtől pedig már online is kitölthető a kérdőív.

A nemzeti konzultációban arról kérdezik az embereket, hogy egyetértenek-e az olajszankciókkal, a gázszállítások korlátozásával, illetve mit gondolnak a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó büntetőintézkedésekről, illetve paksi atomerőmű bővítéséről. Emellett véleményt mondhatnak a magyarok arról, hogy egyetértenek-e a turizmust korlátozó, illetve az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal.

A nemzeti konzultáció fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában.

Kapcsolódó tartalom

„Világosan éreznünk kell itthon is és a nemzetközi politikának is Brüsszelben, hogy amit a magyar kormány mond, az azért nemzeti érdek, mert egy egész nemzet gondolja azt, hogy ennek a közösségnek, a mi közösségünknek, a magyarok közösségének az az érdeke, amit a kormány képvisel. Ennek van jelentősége a tárgyalások során” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: biztos abban, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag, akkor – nagy csaták árán – de el fogja érni, hogy a Magyarország számára létfontosságú kérdésekben, amilyen az atomenergia, mentesítést kapjon.

Ajánljuk még