logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hollik István: Brüsszel nem hajlandó szembenézni a valósággal

| Szerző: hirado.hu
Elszálló rezsiárak, szankciós infláció, ellátási problémák és gazdasági visszaesés jellemzi Európát. Így látja egyre több szakértő és politikus is. A magyar kormány régóta azon az állásponton van, hogy a szankciók nem működnek, kárt okoznak Európának és Magyarországnak, de erről meg kell győzni a brüsszeli politikusokat is, miközben már készül a következő szankciós csomag. A kormány szerint mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország kimaradjon a gázt és az atomenergiát érintő szankciókból, ezért fontos, hogy minél többen kitöltsék a nemzeti konzultációt – hangzott el az M1 híradójában.

Sajtóhírek szerint az Európai Bizottság az élén Ursula von der Leyennel gőzerővel dolgozik a kilencedik szankciós csomagon. A kiszivárgott részletek szerint – egyebek mellett – megtiltanák a nukleáris energia, illetve a fűtőanyagok területén az együttműködést Oroszországgal. Ez például a paksi atomerőmű működését és fejlesztését is veszélybe sodorná.

Az Európai Bizottság most éppen a közösségi oldalán arról győzködi az európai lakosságot és a magyar lakosságot, hogy a szankciók hatékonyak és jól működnek – jelentette ki Hollik István videónyilakozatában. A Fidesz Kommunikációs Igazgatója szerint ennek éppen az ellenkezője igaz, a büntetőintézkedések kárt okoznak Európának.

„Nyilvánvalóan Brüsszel okkal teszi azt, amit tesz. Azért bizonygatja, hogy a szankciók működnek, mert már készítik elő a kilencedik szankciós csomagot, amely viszont veszélyt jelent Magyarország gázellátására és az atomenergia felhasználására is” – fogalmazott.

Hozzátette: Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Magyarország ki tudjon maradni a gázt és az atomenergiát érintő európai uniós szankciókból, ezért fontos, hogy minél többen kitöltsék a nemzeti konzultációt akár írásos, akár online formában.

Kapcsolódó tartalom

A kormány tájékoztatása szerint eddig már 340 ezren küldték vissza a kérdőíveket. A szankciókról szóló Nemzeti Konzultáció kérdőíveit névre szóló borítékokban november 25-ig mind a 8 millió címzetthez eljuttatja a posta. A válaszokat december 9-ig ingyenesen lehet visszaküldeni. Keddtől pedig már online is kitölthető a kérdőív.

A Nemzeti Konzultációban arról kérdezik az embereket, hogy egyetértenek-e az olajszankciókkal, a gázszállítások korlátozásával, illetve mit gondolnak a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó büntetőintézkedésekről és a paksi atomerőmű bővítéséről. Emellett véleményt mondhatnak a magyarok arról, hogy egyet értenek-e a turizmust korlátozó és az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal.

A nemzeti konzultáció fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában.

„Világosan éreznünk kell itthon is és a nemzetközi politikának is Brüsszelben, hogy amit a magyar kormány mond, az azért nemzeti érdek, mert egy egész nemzet gondolja azt, hogy ennek a közösségnek, a mi közösségünknek, a magyarok közösségének az az érdeke, amit a kormány képvisel. Ennek van jelentősége a tárgyalások során” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: biztos abban, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag, akkor – nagy csaták árán – de el fogja érni, hogy a Magyarország számára létfontosságú kérdésekben, amilyen az atomenergia, mentesítést kapjon.

Kapcsolódó tartalom

A szankciók és azok hatásai a mindenkinek az életébe beférkőznek  – hívta fel a figyelmet az M1-en a Nézőpont Intézet elemzője.

„Veszélybe kerülne a fűtés, veszélybe kerülne a munkahelyek működése, és ezek nyilván olyan kérdések, amik a mindennapi embernek az életét befolyásolják. Tehát, amikor szankciókról beszélünk, vagy ezekről a geopolitikai küzdelmekről, ezek sajnos nem távoli problémák. Nem olyan problémák, amik – mondjuk – egy szűk elitet vagy egy gazdasági politikai elitet érintenek” – fejtette ki Rotyis Bálint.

Az elemző azért is tartja különlegesnek az uniós büntetőintézkedésekről szóló Nemzeti Konzultációt, mert a nyugat-európai háborús hangulatban nincs helye a kérdéseknek, nem kérdezik meg az emberek véleményét úgy, mint Magyarországon.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor: Az elhibázott brüsszeli döntések miatt vannak szankciós energiaárak és szankciós infláció
Magyarország ezután sem támogat olyan szankciókat, amelyek veszélyeztetik a magyar embereket és az ország biztonságát – mondta<a href="https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2022/11/18/orban-viktor-lepesrol-lepesre-csuszunk-bele-ebbe-a-haboruba" target="_blank" rel="noopener"> Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.</a> A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország nem tudja elkerülni, de tompítani igen az elhibázott brüsszeli intézkedések hatását. A kormány ezért 11 pontos akciótervvel segíti az embereket és a gazdaságot, és arról sem tett le, hogy növekedési pályán tartsa az országot – hangzott el az M1 Híradójában.
Belföld
Orbán Viktor: Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba
A kormánynak a válságos időszakokat nem kibekkelni kell, hanem cselekedni és enyhíteni a bajt, abból kell kiindulni, hogy Magyarország nem hagyja magát – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol az ukrajnai háborúval kapcsolatban tűzszünetre és béketárgyalásra szólított fel és elutasította a szankciós politikát.
Belföld
Magas a részvétel a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáción
Brüsszelben újabb szankciókat akarnak elfogadni, ami óriási gazdasági károkat okozna, ezért nem erre, hanem béketárgyalásokra van szükség – erről beszélt Orbán Viktor egy videóban. A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy mondja el véleményét, és töltse ki a szankciókról szóló nemzeti konzultációs kérdőívet. Ezt egyébként a kormányfő is megtette. A nemzeti konzultáció kérdéseire eddig már 340 ezren válaszoltak, az ívet az interneten is ki lehet tölteni – hangzott el az M1 Híradójában.
Belföld

Ajánljuk még