logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Az utcákon kiabálnak, rohangálnak, veszekszenek, szemetelnek” – több ezer migráns készül a Vajdaságban, hogy átjusson a határkerítésen

Évek óta nem látott migrációs nyomás nehezedik Magyarország déli határára, derül ki a rendőrség legfrissebb adataiból. Tavalyhoz képest idén már 130 százalékkal nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma, de rekordszinten van az elfogott embercsempészek száma is, mára öt átlagos méretű magyar börtönt töltenek meg. Közben a határ menti szerb településeken egyre több migráns torlódik fel – számolt be az M1 Híradója.

Az utóbbi időben megint tömegesen érkeznek az illegális bevándorlók a magyar határhoz közeli Zombor városába. Napközben kisebb-nagyobb csoportokba verődve sétálnak a településen. Kivétel nélkül mind Nyugat-Európába tartanak.

Én Németországba megyek. Ott sok pénzt fogok keresni, és küldök majd belőle a családomnak” – mondta egy szír migráns.

Egy marokkói férfi pedig arról beszélt az M1 stábjának, hogy mi alapján választanak úti célt. „Mi, marokkóiak nem megyünk Németországba. Ott nem fogadnak be minket. Ott maradhatunk egy darabig, de aztán tovább kell mennünk. Ez nekünk nem jó. Németországban a szíriaiak, palesztinok, irakiak kapnak menedéket. Azok, akik háborús térségből származnak. Nálunk viszont nincs háború, ezért mi továbbmegyünk Olaszországba vagy Spanyolországba”– mondta egy férfi.

Illegális bevándorlók a szerb-magyar határhoz közeli Zombor városában, 2022. novemberében (forrás: MTVA/M1 Híradó)

A helyiek azt mondják, tarthatatlan a helyzet.

A kertvárosi részeken korábban sokszor még éjszakára sem zárták be az ajtót, ma pedig már a gyerekeket sem merik kiengedni egyedül.

Megállás nélkül érkeznek ide a migránsok. Nagy csoportokban jönnek, hatalmas hátizsákokkal. Úgy tűnik, ennek már nem lesz vége” – panaszkodott egy zombori lakos.

Horgoson is pattanásig feszült a helyzet a migránsok miatt. A településen csütörtökön lakossági fórumot tartottak, ahol a helyiek arról számoltak be, hogy félnek, és nem érzik magukat biztonságban az illegális bevándorlók miatt.

Éjszaka az utcákon kiabálnak, rohangálnak, veszekszenek, szemetelnek. Abszolút nincsenek tekintettel az itt élő emberekre és semmi kultúrájuk. Borzasztóan zavaró, hogy nem tudnak viselkedni. Ők jöttek ide, nekik kell a mi törvényeinket betartani. Tessék, viselkedjenek!

– mondta a Horgos lakossági fórumán egy helyi nő.

Mára csak Horgoson és környékén több ezer migráns torlódott fel, pedig év elején még egész Szerbia területén voltak ennyien. Ezzel együtt évek óta nem tapasztalt nyomás alatt van Magyarország déli határa is.

Tavalyhoz képest idén már majdnem 130 százalékkal több migráns próbált átjutni rajta. Ez derül ki a rendőrség legfrissebb adataiból. 2020-ban 33 786 esetben kellett intézkedniük a hatóságoknak, amikor illegálisan próbáltak Magyarországra jutni. 2021-ben már több mint 107 ezer, idén november 15-ig pedig 246 097 esetben kellett intézkedniük az egyenruhásoknak.

De rekordot döntött az embercsempészek száma is. November közepéig már több mint 50 százalékkal többet fogtak el a hatóságok, mint tavaly. Míg 2020-ban 368-at, tavaly már több mint ezret, idén pedig november közepéig minden korábbinál többet, 1708 embercsempészt fogtak el.

Már öt átlag os méretű magyar börtönt töltenek meg az embercsempészek – írja közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Kapcsolódó tartalom

Eszerint már több mint 2500 ilyen bűnözőt tartanak fogva a hazai börtönökben, számuk pedig folyamatosan emelkedik. A fogvatartottak összlétszámának már 13 százalékát teszik ki az embercsempészek. 90 százalékuk külföldi, csaknem 73 országból.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Migránsok a szerbiai Oroszlámosban 2020. február 1-jén. (MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még