Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Átadták a felújított Petőfi teret Debrecenben

Átadták a 900 millió forintos európai uniós fejlesztési forrásból felújított Petőfi teret Debrecenben csütörtökön – közölte az önkormányzat.

A közlemény idézte Papp László (Fidesz) polgármestert, aki a tér átadásán elmondta, az 1,7 hektáros terület fejlesztése nem csak a parkra koncentrálódott, annak környezetét is megújították. Felújították a park két oldalán lévő gyalogos közlekedési zónákat, a Piac utca-Holló János utcai csomópontot és a belső oldalon található parkolókat.

A helyreállítás érintette a közlekedési területek és a park alatt található vízi közműhálózat felújítását, emellett a hőszolgáltató a beruházás előtt megújította területet érintő távhővezetéket, egy külön vagyonkezelős beruházás keretében – ismertette.

A polgármester kiemelte:

öntözhetővé tették a parkot, kialakítottak egy 400 négyzetméteres tavat, egy faburkolatú teraszt, amelyhez várhatóan a jövő elején egy grill pavilon is épül. Emléket állítottak a második világháború végén lebombázott Debrecennek is.

A várostörténeti tanösvény több pontján láthatóak azon épületek sziluettjei corten acélba marva egy szöveges ismertetővel együtt, amelyek betekintést nyújtanak a tér akár 100 évvel ezelőtti állapotába.

Hozzátette, a parképítéssel együtt egy zárt, gumiburkolatos, ütéscsillapító területtel rendelkező játszóteret is megépítettek, valamint új fákat ültettek a sétányok mentén. A park területén a közvilágítási eszközök mellett 14 köztéri kamerát helyeztek el a közbiztonság javítása érdekében.

A fejlesztés a zöld város program utolsó előtti nagyobb eleme,

az elmúlt években több, elsősorban lakótelepi városrész újult meg, jelenleg pedig a Tócóskerti zöld város program műszaki átadás-átvétele zajlik – ismertette a polgármester.

Orosz Ibolya Aurélia (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő elmondta, hogy a megújult Petőfi tér akár a Mozdulj, Debrecen! programjait is befogadhatja.

Hetei József (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: „ezzel a felújítással a Petőfi tér visszakapta azt a rangját, amelyet az elmúlt időszakban Debrecen város történetében méltán kiérdemelt”.

Ajánljuk még