logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akciótervvel segíti a kormány a turisztikai ágazatot

A kormány fél évre „lazít” a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón. A magas energiaárak a turizmust is nehéz helyzetbe hozták, ezért fordult a kormányhoz a szektor több képviselője.

 

Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak – jelentette be Gulyás Gergely.

A tárcavezető kifejtette: az ágazat szereplőinek nem kell megfizetniük a nettó árbevételük 4 százalékát kitevő turizmusfejlesztési hozzájárulást idén október 1. és jövő év március 31. között, a már befizetett hozzájárulás pedig visszaigényelhető.

A kormány eltörli a Széchenyi-pihenőkártya „különböző füleit”, vagyis a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható.

A kormány fél évre „lazít” a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel. Emellett kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség lesz huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására – közölte Gulyás Gergely.

A magas energiaárak a turizmust is nehéz helyzetbe hozták, ezért fordult a kormányhoz a szektor több képviselője.

Kapcsolódó tartalom

A turisztika fontos bevételi forrása az országnak – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: az ágazat a világjárvány nehéz évei után idén még az energiaválság ellenére is jó évet zár.

Az első tíz hónapban 13 millió vendég 33 millió éjszakát töltött hazai szálláshelyen, 34 százalékkal többet, mint tavaly,

és csak 8 százalékkal elmaradva a rekordévet jelentő 2019-től – fejtette ki.

Kapcsolódó tartalom

A vendégéjszakák 26 százaléka köthető a fővároshoz, a 33 millióból pedig 20 millió kötődik belföldiekhez, míg 13 millió külföldiekhez. Utóbbiak azonban csak 6 millió éjszakát töltöttek vidéken, míg hétmillió a fővároshoz kötődik.

A vendéglátás árbevétele 2019 első tíz hónapjához képest 42 százalékkal, míg a tavalyi év azonos időszakához képest 45 százalékkal emelkedett.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még