Aktuális

Több mint egy tonna kannabiszt találtak egy kamionban

Fürjes Balázs: Az elmúlt 12 évben 16 ezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma

Az elmúlt 12 évben országosan 16 ezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán Debrecenben, ahol egy új, akadálymentes, száz férőhelyes óvodát adtak át.

Fürjes Balázs kiemelte, hogy az új férőhelyeket önkormányzatokkal, egyházakkal és más szereplőkkel közösen tudták megteremteni. Az utóbbi négy évben 4576 óvodai és iskolai beruházás, fejlesztés indult el az országban, melynek jó része már be is fejeződött.

Magyarországon ma a négy és hat év közötti gyermekek 97 százaléka vesz részt kora gyermekkori nevelésben és gondozásban, ami meghaladja az európai uniós átlagot. Az idei évtől az óvodák működési támogatása személyenként 110 ezer forintra emelkedett, ami majdnem 3 milliárd forintos többlettámogatást jelent országszerte – mondta.

Az államtitkár elmondta:

a Magyarországot és egész Európát sújtó csökkenő népességszámot nem a nyugat-európai válasszal, a migrációval, hanem családpolitikával kell megoldani.

A kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen és anyagi értelemben a gyerekvállalás ne hátrányt, hanem előnyt jelentsen. Az is fontos, hogy a családalapítás mellett döntő fiatalokat támogató környezet vegye körül, ezért a kormány az egész országban támogatja a bölcsődék és óvodák építését.

A legjobb országépítő munka mégiscsak az, amikor óvodát és bölcsődét építhetünk és támogathatjuk a magyar családokat, mert magyar családok és magyar gyermekek nélkül nincs jövője a nemzetnek” – hangsúlyozta.

Fürjes Balázs kitért arra, hogy az elmúlt 12 évben több ezer új munkahely jött létre Debrecenben, a városvezetéssel közösen felújították a Nagyerdőt, „méltó otthont” építettek a Lokinak és több átfogó útfelújítási programot valósítottak meg. Emellett épül a város szélén egy BMW gyár, így hamarosan Debrecen is autóipari központtá válhat.

Pósán László, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy a zöldtetővel rendelkező óvoda az egyik legmodernebb a városban, mely jól illeszkedik a zöld város programba. „Debrecen nagyon sok figyelmet, forrást, erőt fordít arra, hogy minél nagyobb legyen a zöld felület a városban” – tette hozzá.

Papp László (Fidesz) polgármester elmondta,

Debrecen egy nagyon erős növekedési fázisban lévő város, emiatt nemcsak óvodát, hanem egy bölcsődét is terveznek építeni a görög katolikus egyházzal együttműködve.

Hozzátette, a tócóvölgyi óvoda bruttó 750 millió forintból épült meg, melyből körülbelül 10 százaléknyi részesedést vállalt az önkormányzat.

A több mint ezer négyzetméteres épület egy 7500 négyzetméteres telken fekszik. Az intézmény négy csoportszobája összesen száz gyermek fogadására alkalmas, jelenleg 55 gyermek jár az óvodába – mondta.

Kiemelte, az előző fejlesztési ciklus legnagyobb részét gazdasági fejlesztésre és a város intézményrendszerének megújítására fordították. Ennek köszönhetően a Debrecenben működő 33 óvodai egység csaknem felét érintette részleges vagy teljes felújítás, emellett jelenleg két bölcsőde építése is zajlik.

Ajánljuk még