logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Évek óta nem látott migrációs nyomás nehezedik Magyarország déli határára

| Szerző: hirado.hu
Az illegális migránsok és az embercsempészek egyre agresszívabbak. Egyre több migráns akar Magyarország területére szökni, és mind több embercsempész segíti őket ebben. Orbán Viktor miniszterelnök ma Belgrádban tárgyal a migrációról a szerb elnökkel és az osztrák kancellárral – számolt be az M1 Híradó.

A migránsok az utóbbi időben szinte egymás után érkeznek kisebb-nagyobb csoportokban a magyar határhoz közeli településre, Horgosra. Azt állítják, hogy a közel-keletről, Afganisztánból és Pakisztánból érkeznek. De sokan jönnek Afrikából is.„Mi algériaiak vagyunk, a társam marokkói. Ausztriába tartunk, aztán pedig Olaszországba megyünk. Szeretnénk, mindannyian szeretnénk egy jobb életet, mert ugye tudod, a mi országainkban gondok vannak” – mondta az egyik migráns. A helyiek szerint a migránsok miatt egyre elviselhetetlenebb a helyzet, korábban sokszor éjszakára sem zárták be az ajtót, most viszont már a gyerekeket sem merik kiengedni egyedül.

Évek óta nem látott migrációs nyomás nehezedik Magyarország déli határára – ezt mutatják a számok is.

Idén november elsejéig már több mint 234 ezren próbáltak meg illegálisan Magyarországra jutni, majdnem kétszer annyian, mint tavaly egész évben. 2020-hoz képest pedig csaknem megötszöröződött a határsértők száma. Jelentősen nőtt az elfogott embercsempészek száma is: míg 2020-ban 455 embercsempészt fogtak el a hatóságok, tavaly már több mint 1200-at. Idén pedig minden korábbinál többet: novemberig 1624-et.

Jól látható, hogy nagyságrendi változás van, és egyre agresszívabb a tömeg – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György kiemelte: az utóbbi időben már az embercsempészek sem riadnak vissza az erőszaktól, legutóbb például hétfőn lőttek rá magyar a rendőrökre.

A magyar kormány további erőfeszítéseket tesz a műszaki akadályrendszer megerősítésére. Vasbetonszerelésnél használt vaselemekkel erősítik meg a határkerítést a szétvágás ellen, illetve úgynevezett hattyúnyak kerül a kerítés tetejére, hogy ezzel meegakadályozzák a létrás áthatolást. Egyre nagyobb számban vesznek részt a határőrizetben az újonnan létrehozott határvadászezred munkatársai is – ismertette Bakondi.

A migrációról tárgyal ma Belgrádban Orbán Viktor miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztet a bevándorlás kérdéséről. Az első magyar–osztrák–szerb hármas csúcstalálkozó október 3-án volt Budapesten, a megbeszélések központi témája akkor is az illegális migráció elleni közös küzdelem volt.

Ajánljuk még