Aktuális

Több mint egy tonna kannabiszt találtak egy kamionban

Szijjártó Péter: Gazdasági együttműködés igen, migráció nem

Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió szoros együttműködést tartson fenn az Európán kívüli világgal, de az irány világos: gazdasági együttműködés igen, migráció nem – írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Jutta Urpilainent, az Európai Unió nemzetközi partnerségért felelős biztosát fogadta kedden Budapesten. A geopolitikai válság sajnos az Európai Unió globális erejének csökkenésével is járt, ezért fontos, hogy a külső partnerségeket, együttműködéseket, kapcsolatokat meg tudjuk erősíteni – olvasható a bejegyzésben.

Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió szoros együttműködést tartson fenn az Európán kívüli világgal. Ugyanakkor ezeknek az együttműködéseknek előnyösnek kell lenniük minden uniós tagország szempontjából. A poszt-cotonou-i megállapodás keretében 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal működik együtt az Európai Unió” – írta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a kereskedelmi, fejlesztési együttműködést természetesen támogatjuk, hiszen a miénk a világ egyik legnyitottabb gazdasága, és a külgazdasági eredményeink alapvetően határozzák meg a nemzetgazdasági teljesítményt.

Nem értünk egyet ugyanakkor azzal, hogy az EU a poszt-cotonou-i megállapodást használja fel arra, hogy legalizálja a migrációt, hogy aláássa az illegális migrációval szembeni küzdelmet és hogy terjessze a gender ideológiát” – olvasható a posztban.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra: az Országgyűlés is világos döntést hozott tavaly decemberben, amikor is arra kötelezte a kormányt, hogy akadályozza meg a poszt-cotonou-i megállapodás elfogadását. Az irány világos: gazdasági együttműködés igen, migráció nem.

Ajánljuk még