Aktuális

Több mint egy tonna kannabiszt találtak egy kamionban

Mától kamatstop védi a vállalkozásokat is

| Szerző: hirado.hu
Hatvanezer kis- és középvállalkozás kétezermilliárd forintnyi hitelállományát érinti a kamatstop, és összesen nyolcvanmilliárd forintos tehercsökkenést eredményez. A munkahelyek védelme érdekében meghozott intézkedés segíti a megnövekedett energia-, beszerzési és szállítási költségekkel, valamint emelkedő törlesztőrészletekkel küzdő vállalkozásokat.

A brüsszeli szankciók miatt jelentősen nőttek a vállalkozások energia- és beszerzési költségei, a hitelek törlesztőrészletei. A munkahelyek védelme érdekében a kis- és középvállalkozásokra is kiterjesztettük a kamatstopot – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a kormány.

Az intézkedés a kis- és középvállalkozások változó kamatozású hiteleire vonatkozik, ezeket a 2022. június 28-i szinten rögzítik. Hatvanezer vállalkozást érint a kamatstop, amely 2023. június 30-ig tart.

Korábban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a szankciók miatt jelentősen nőnek a vállalkozások energia-, a beszerzési és a szállítási költségei, és sok vállalkozásnak okoz problémát az is, hogy a szankciós infláció miatt drágulnak a hitelek, így jelentősen emelkednek a törlesztőrészleteik.

A kormány – amellett, hogy a családokat és az időseket védi az áremelkedésektől –, a vállalkozások és a munkahelyek védelme érdekében is több döntést hozott, az egyik ilyen rendkívüli intézkedés a vállalkozói kamatstop, amely összesen nyolcvanmilliárd forintos tehercsökkenést eredményez, körülbelül kétezermilliárd forintnyi hitelállományt érint.

A magyar vállalkozók számos más segítséget is kapnak a kormánytól, de valódi megoldást az jelentene, ha az európai politika a békerendezés irányába mozdulna el – hangsúlyozta a szóvivő.

A Magyar Közlönyben nemrég megjelent rendelet szerint az intézkedés azon hitel- és kölcsönszerződésekre, illetve pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik, amelyek állami támogatással nem érintettek, változó kamatozásúak és forintalapúak. A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes. A tőke- és kamattartozást nem lehet az ebben az időszakban nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A banki tájékoztatásban annak is szerepelnie kell, hogy a kamatstopnak köszönhetően mekkora a szerződés kamata, illetve mennyi lenne nélküle.

Ajánljuk még