Aktuális

Őrizetbe vették Arnold Schwarzeneggert

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrökre fegyverrel támadó embercsempészeket

Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a rendőrökre fegyverrel támadó külföldi embercsempészeket, akik nem tettek vallomást és panasszal éltek a gyanúsítás ellen – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség kedden.

A közlemény szerint a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közlekedési bűncselekmények miatt nyomoz a két magát iraki állampolgárnak valló férfi ellen.

Emlékeztettek, hétfő reggel két külföldi férfi az M5-ös autópályán Budapest irányába közlekedett egy magyar rendszámú kisteherautóval, amelynek rakterében 21, magát szír állampolgárnak valló, hazánkban illegálisan tartózkodó embert szállítottak.

A rendőrök bűncselekmény gyanúja miatt intézkedni akartak a járműben utazó emberekkel szemben, a kisteherautó vezetője azonban figyelmen kívül hagyta a megállásra utasító jelzéseket,

majd több alkalommal, nagy sebességgel, irányjelzés nélkül sávot váltott, valamint az autópálya leálló sávján előzött járműveket.

A külföldi sofőr ki akart törni az őt üldöző három rendőrautó által felvett alakzatból, ezért gépjárművét az egyik szolgálati autó irányába kormányozta, amivel közvetlenül veszélyeztette az abban ülő rendőrök életét és testi épségét – írták.

A menekülés során a jobb első ülésen utazó férfi három alkalommal a levegőbe lőtt, majd miután a rendőrök az üldözését folytatták, öt célzott lövést adott le a szolgálati gépjárművek irányába, és négy üvegpalackot is feléjük dobott – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

Budapestre érve az elkövetők a megengedett sebességhatár túllépésével, a leállósávban, majd a buszsávban haladtak tovább, amíg a forgalmi viszonyok miatt kénytelenek voltak megállni. Ekkor a két férfi kiszállt a kisteherautóból és a szalagkorláton átugorva elfutott, miközben célzott lövéseket adott le az őket gyalogosan üldöző rendőrök irányába – olvasható az ügyészségi közleményben.

Közölték azt is, hogy a többszörösen minősített embercsempészés bűntette miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) folytat nyomozást. A BRFK kedden a rendőrség honlapján közölte,

hat külföldi férfit tart őrizetben felfegyverkezve elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt.

A két iraki férfit és négy segítőjét őrizetbe vették, és javasolták letartóztatásukat – olvasható a police.hu oldalon. Mint írták, a gyalogosan menekülő 21 és 28 éves iraki férfit a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogta el. Az eset során senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

A furgonban utazó 21, magát szír állampolgárnak valló férfi nem tudta igazolni jogszerű magyarországi tartózkodását. Őket visszakísérték a biztonsági határzárhoz.

Kitértek arra is, hogy a migránsokat szállító furgon „előfutó” autóját a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi információi alapján a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége az M1-es autópályán, Győr térségében tartóztatta fel hétfőn 11 óra körül.

A Hegyeshalom felé tartó személyautóban négy férfi a – többszöri, angol nyelven is elhangzott – rendőri felszólítás ellenére nem szállt ki a gépjárműből,

a járművezető az ajtót nem nyitotta ki, ezért a rendőrök betörték az ablakot. A külföldiek nem voltak együttműködők, ketten a bilincselésnek is ellenálltak, ezért a terrorelhárítók testi kényszert, valamint elektromos sokkolót alkalmaztak.

A 24 és 30 éves iraki, a 21 éves török és a 23 éves német állampolgárt egészségi vizsgálatukat követően előállították, és őket is embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Ajánljuk még