Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Fejsze, üveggolyós csúzli és tenyérnyi kődarabok – a migránsok mindent bevetnek a déli határon

| Szerző: hirado.hu
Óriási a migrációs nyomás a déli határszakaszon, ami egyben schengeni külső határ is. Az elmúlt időszakban 224 ezren kísérelték meg az áthatolást. Pintér Sándor belügyminiszter szerint egyre durvábban és egyre keményebb eszközökkel, rendőreink életét veszélyeztetve hajtják végre ezeket az áthatolási kísérleteket – hangzott el az M1 Híradójában.

Fejsze, üveggolyós csúzli, fahusángok és tenyérnyi kődarabok – néhány azon eszközök közül, amelyekkel rendszeresen támadják a magyar határt védőket a migránsok. A rendőrök és a határvadászok drónt is bevetnek, hogy megakadályozzák az illegális határátlépéseket.

„Mi a magyar részre szeretnénk megtenni azokat az erőfeszítéseket és eredményesen végrehajtani a határőrizetet, hogy példát adjunk másoknak” – fogalmazott a belügyminiszter, aki szerint az illegális migráció egyre súlyosabb problémát jelent az Európai Uniónak.

Pintér Sándor hozzátette:

többek között cseh és osztrák rendőrök is segítik a magyar hatóságok munkáját a határon. Most pedig negyven szlovák rendőr is szolgálatba állt.

2015-höz képest a legnagyobb pillanatnyilag a migrációs nyomás a magyar déli határszakaszon, ami egyben schengeni külső határ is. 224 ezren kísérelték meg az áthatolást az elmúlt időszakban. Sajnos egyre durvábban és egyre keményebb eszközökkel, rendőreink életét veszélyeztetve hajtják végre ezeket az áthatolási kísérleteket – hangsúlyozta Pintér Sándor.

A helyszínen a szlovák belügyminiszter, Roman Mikulec is úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniót a schengeni határokon kívül kell megvédeni. Az a cél, hogy a migrációs nyomást minél jobban csökkentsék.

Kapcsolódó tartalom

„Továbbra is együttműködünk, folyamatosan egyeztetünk a határvédelmi állapotokról, és ha szükség van rá, akkor növelni fogjuk a szlovák kontingens jelenlegi negyvenfős létszámát. Abban is egyetértünk, hogy sokkal hatékonyabban lehet közös erővel védeni a külső határokat, mintha minden ország csak a saját határait védené az illegális migrációtól” – fogalmazott Roman Mikulec.

A vajdasági Zomborban jelenleg is több ezer migráns várakozik, hogy átjusson Magyarországra.

„A társaim és én is Németországba megyünk. A magyar határon akarunk átjutni. Tudjuk, hogy nagyon nehéz átmenni a kerítésen, de akkor is el akarunk jutni az Európai Unióba. Csak addig maradunk Szerbiában, amíg nagyon muszáj” – mondta egy szír migráns.

A várakozó migránsok megkeserítik a helyiek életét. Az egyiküknek teljesen tönkretették a termőföldjét, és megrongálták a méhkaptárait is. A méhrajból alig maradt valami.

„Itt álltak a kaptáraim. Szépen le voltak takarva, mindegyiken volt ajtó. Tele voltak családokkal. Elvittek egyet, aztán kettőt, a mézet is elvitték. Jelentettem a rendőröknek is, de ők sem tudtak segíteni. Most már nem tudok mit kezdeni, ez egy óriási kár nekem. Teljesen tönkretették a családokat, meg sem bírom menteni őket. Felgyújtották, ellopták a lépet, méhcsaládokat, mézet, mindent tönkretettek. Tanácstalan vagyok. Összeszorul a gyomrom, ha belegondolok mennyi kárt okoztak” – panaszkodott az M1 stábjának Dusan Pajic, akinek a kára a tízezer eurót is eléri.

Az egyre súlyosbodó migrációs helyzetet a számok is alátámasztják. Naponta több száz illegális határátlépést kell megakadályozniuk a magyar hatóságoknak.

Vasárnap csaknem félezer migráns próbált meg bejutni hazánkba, a legtöbben Csongrád-Csanád megyében.

Ajánljuk még