logo

Műsorújság

Rendkívüli

Orosz bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csák János: Azok a cégek és országok sikeresek, amelyek tudják, mit akarnak megőrizni

Azok a cégek, országok sikeresek, amelyeknek van definíciójuk arról, mit akarnak megőrizni, átadni a következő nemzedéknek – mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kedden, a Budapesti Corvinus Egyetemen a Változásvezetés előadássorozaton tartott előadásában.

Állandóság a változásban: nagyvállalatoktól a startup vállalkozásokig címmel tartott előadásában a miniszter beszélt arról: egy cég vezetésének identitással és vízióval kell rendelkeznie ahhoz, hogy a vállalat forrásokhoz juthasson elképzeléseihez a finanszírozótól.

Példaként hozta a Mol magyar olajipari csoportot, amelynek elnöke volt 1999-2000-ben. Elmondása szerint amikor a cég élére került, a Mol szétesőben lévő félszocialista társaság volt, és tevékenységének újjászervezéséhez szükség volt arra, hogy a vezetés lássa azt a lehetőséget, hogy a magyar vállalat megszerezheti a fordítókorong szerepet a logisztikában a Baltikum és az Adria között.

A miniszter szerint egy vállalat jövőképe akkor reális, ha valóságos emberi „jók” megteremtésén dolgozik,

és mindenki tisztában van azzal, hogy milyen igény kielégítése a feladat. A vállalati menedzsmentnek tudnia kell, hogy a világ összetettségét hogyan lehet egyszerűen elmagyarázni a munkatársaknak – hangoztatta.

Csák János kifejtette:

a cégvezetés feladata, hogy definiálja, mire kell fókuszálni, mivel mindenre nincs emberi energia, sem fizikai erőforrás.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez csak az 5 százalékát teszi ki annak, ami egy jó vállalati menedzsment feladata, a 95 százalékot a következetes végrehajtás adja.

Rámutatott: a jó vállalati vezetői képesség feltételezi az értelmezési és végrehajtási képességet egyaránt. Van vállalat, ahol az értelmezési képesség adott, de nem tudják megszervezni magukat, ilyen esetben a legjobb piacelemzés is nullát ér – jegyezte meg. Egy jó vállalati vezető viszont helyre tud tenni egy gyenge szervezetet, míg egy gyenge vezető a jó szervezetet is tönkre tudja tenni – fogalmazott előadásában Csák János.

Ajánljuk még