Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Gulyás Gergely: A háború és a szankciós energiaárak miatt az energiabiztonság és az energiaárak kérdése a legfontosabb

| Szerző: hirado.hu
Önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre a kormány – jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is az energiabiztonság és az energiaárak kérdése most a legfontosabb. Az energiaügyi minisztériumot Lantos Csaba vezeti majd, feladata pedig az energiapolitika egységes irányítása lesz – számolt be az M1 Híradó.

Már működik az elsőként üzembe helyezett konténerkazán a Nagykapornaki Általános Iskolában, gáz helyett pellettel fűtenek mostantól. Az igazgató a kormány közösségi oldalára feltöltött videójában arról számolt be, hogy a fejlesztésnek köszönhetően töredékére csökken az intézmény rezsiszámlája.

„Be fog válni, és gázszünet nálunk biztosan nem lesz. Gazdasági szempontból is biztos, hogy az intézmény működtetése sokkal hatékonyabb lesz. A fűtésszámlánk töredéke lesz annak, ami eddig volt” – fogalmazott Heinerné Vörös Mónika.

Országszerte 400 mobil kazánt helyeznek üzembe iskolákban, óvodákban és idősotthonokban, hogy csökkentsék a rezsiköltségeket. De nemcsak az intézményeket védi a szankciós energiaár-emelkedéstől a kormány, hanem a családokat is.

Itthon az átlagfogyasztásig mindenki rezsicsökkentett árat fizet. Így a gáz köbméterenként 102, az áram pedig kilowattonként 36 forintba kerül.

Aki a limitet túllépi, az lakossági piaci árat fizet, ami jóval kevesebb, mint a versenypiaci ár.

Európában továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a földgáz, a villamos energiáért pedig a második legkedvezőbb árat fizetjük – ez derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal októberi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatából. Több más uniós tagállamban viszont drasztikusan emelkedtek a háztartások energiaköltségei: volt, ahol csaknem a duplájára.

Kapcsolódó tartalom

A földgáz lakossági ára Olaszországban 97 százalékkal, Luxemburgban 64, Portugáliában pedig 58 százalékkal emelkedett mindössze egy hónap alatt. Az áramért Írországban 44 százalékkal, Olaszországban 30, Ausztriában 24, Németországban pedig 15 százalékkal kellett többet fizetni októberben, mint szeptemberben.

Önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is most a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése. Az Ipari és Technológai Minisztérium megszűnik. Az új minisztériumot Lantos Csaba vezeti majd, feladata az energiapolitika egységes irányítása lesz, a Paks II beruházás kivételével, az marad a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál.

A háború és a szankciós energiaárak miatt ma Magyarországon és Európában is a legfontosabb kérdés az energia kérdése – ez igaz mind az energiabiztonságra, mind pedig az energiaárakra.

A kormány ezért arról döntött, hogy strukturális változtatást hajt végre: önálló energiaügyi minisztérium alakul. Az önálló energiaügyi minisztérium feladata az energiapolitika egységes irányítása, ezért az energiahivatal hatáskörének többségét is az energiaügyi minisztérium veszi át” – fejtette ki Gulyás Gergely.

Hozzátette: a kormány elkötelezett a megújuló energiaforrások támogatása mellett. Az uniós helyreállítási alap teljes hitelösszegét a napenergia-hálózat fejlesztésére fogják fordítani. És a jövőben a szélenergia is nagyobb szerepet kaphat itthon, az ehhez szükséges módosító szabályokat már előkészítették.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még