Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Beneda: A kormány igyekszik minden speciális helyzetre támogatásokat kidolgozni

A kormány nagy hangsúlyt fektet a családpolitikára, és igyekszik minden családtípusnál, minden speciális helyzetre kidolgozni a támogatásokat – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára vasárnap, a cukorbetegek világnapja alkalmából tartott budapesti konferencián.

A Sportos életmód a diabétesz menedzselésében címmel rendezett tanácskozáson Beneda Attila elmondta, világszerte aggasztó tendencia, hogy növekszik a cukorbetegek száma.

Száz éve Frederick Grant Banting – John Macleoddal együtt – felfedezte az inzulint, amely mind a mai napig a cukorbetegség lehatásosabb gyógyszere – emlékeztetett.

Beneda Attila hangsúlyozta:

A diabétesszel élők szenvedését meg kell előzni, illetve csillapítani kell.

Elmondta, hogy 2020 óta a diabétesszel élő gyermekek és a 24 év alatti, felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos hallgatók 98 százalékos támogatással kaphatják meg az inzulinpumpát és további eszközöket.

Bevezették azt is, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknél kialakul az 1-es típusú diabétesz, a szülők egy időre otthon maradhassanak – tette hozzá.

Kitért arra: az Erzsébet táborokban vannak olyan lehetőségek, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek és családjaik is ott nyaralhatnak.

A helyettes államtitkár megemlítette, hogy a cukorbetegekkel foglalkozó civil szervezeteknek létrehozott pályázati forrást 200 millióra bővítették.

Beneda Attila kiemelte azt is, hogy a kezelések mellett a rendszeres testmozgás segíthet a legtöbbet.

Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora arról beszélt, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg eseményüket a cukorbetegek világnapja alkalmából.

Hangsúlyozta: a magyar társadalom jólétéért és egészségéért dolgoznak.

A rektor kitért arra is, hogy a következő héten indul az egyetem elmúlt évtizedének talán legnagyobb módszertani fejlesztése.

Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke elmondta, tíz évvel ezelőtti megalakulásukkor fő céljuk volt, hogy gyarapítsák tudásukat a diabétesszel és a mozgással kapcsolatban.

A cukorbetegek világnapját minden év november 14-én tartják 1991 óta az inzulin társfelfedezője, a Nobel-díjas kanadai Sir Frederick Grant Banting születésnapján. Az ENSZ által hivatalosan 2007-ben elismert világnapon a cukorbetegség rohamos terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még