Baleset

Árokba csúszott egy ukrán busz Kisvárdánál, több gyermek megsérült

Ungár Péter: Életszerűtlen, hogy az Amerikából küldött kampánytámogatások magánadományokból gyűltek össze

| Szerző: hirado.hu
A nyár végén Márki-Zay Péter beszélt arról, hogy mozgalma csaknem kétmilliárd forintot kapott az Egyesült Államokból a kampány idején, sőt, még utána is. A guruló dollárok miatt már több nyomozás indult. Az LMP társelnöke az M1-en azt mondta: nem látszott a kampányban, hogy mire költötték el ezt a rengeteg pénzt. Az ügyet korábban dermesztőnek nevezte a politikus – számolt be az M1 Híradója.

„Nem látszik, hogy Márki-Zay Péter mozgalma valóban a kampányra költötte az Egyesült Államokból érkező támogatást” – mondta az LMP társelnöke a 48 perc stúdiójában csütörtökön.

Ungár Péter szerint eleve életszerűtlen, hogy a csaknem kétmilliárd forintnyi forrás magánadományokból gyűlt össze, és az is aggályos, hogy a pénzből kik és hogyan részesülhettek.

A rendszerváltás óta az egyik legnagyobb kampányfinanszírozási botrányt maga Márki-Zay Péter robbantotta ki, amikor elszólta magát, hogy az amerikai Demokrata Párthoz közeli személyektől – az Action for Democracy Alapítványon keresztül – 1,8 milliárd forintnyi támogatást kaptak. Sőt a szervezettől még júniusban is érkezett 400 millió forint.

Az ügyben azóta pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt a rendőrség is nyomoz, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága pedig titkosszolgálati vizsgálatot kezdeményezett.

Bár Márki-Zay Péter azt állítja, hogy a guruló dollárokként emlegetett ügyről a baloldali pártvezetők is tudtak, a bukott miniszterelnök-jelölt egykori szövetségesei a botrány kirobbanása után ezt egymás után tagadták. Gyurcsány Ferenc DK-elnök is következetesen tagadja, hogy hallott volna ezekről a támogatásokról. A Jobbik – Márki-Zay Péter nevének említése nélkül – azt is írta, hogy a külföldi pénzek esetében nem zárható ki, hogy cserébe valamilyen ellenszolgáltatást kértek. Márki-Zay Péter ennek ellenére büszkén beszél a támogatásról.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt sem titkolta, hogy a pénzből a kampány után hónapokkal is futja még arra, hogy kormányellenes akciókat is támogassanak.

Márki-Zay Péter ellenkonzultációnak nevezett akcióját is gyanús pénzekből finanszírozhatja a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) – erre szintén egy LMP-s politikus utalt pénteken az M1-en. Gál József, a párt szóvivője szerint egyelőre nem világos, hogy a költségek döntő hányadát ki állja. A civil nemzeti konzultáció esetleges külföldi finanszírozásával összefüggésben az M1 is kereste Márki-Zay Pétert, aki sms-ben azt írta: a Kossuth Körök és a Mindenki Magyarországa Mozgalom a finanszírozó, az adatkezelő pedig az MMM.

Csakhogy több hírportál is arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatvédelmi nyilatkozatban nem az MMM, hanem egy bizonyos Pilar Internet Consulting Kft. szerepelt egészen keddig. A Mindenki Magyarországa Mozgalom budapesti székhelye és adatai csak az újabb botrány kirobbanása után jelentek meg a honlapon.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még