logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lezsák Sándor: Magyarország rendelkezik a világ ötödik legnagyobb termálvízkincsével

Magyarország rendelkezik a világ ötödik legnagyobb termálvízkincsével – mondta pénteken Lakiteleken, a Magyar Balneológiai Egyesület vasárnapig tartó nagygyűlésének megnyitóján Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A gyógyvíz a Kárpát-medencében „kincs, hungarikum, sajátos, egyedi, és ennek rendkívüli értéke” van. Lakitelek olyan rangos fürdőhelyek sorába lépett, mint Harkány, Hajdúszoboszló, Mórahalom, Szolnok, Gyula, Hévíz, Bükkfürdő és Mezőkövesd – sorolta a fideszes politikus.

A lakiteleki gyógyvíz kopásos eredetű ízületű panaszokra, az ezzel járó izomfeszülés oldására is jótékony hatású – mondta.

Szólt arról, hogy a nagygyűlésnek helyszínt biztosító Hungarikum Liget a Lakiteleki Népfőiskolával szerves egységben ápolja a Kárpát-medencei hagyományokat, őrzi a magyar értékeket.

Rámutatott: Trianonnal nemcsak a magyar területek kétharmadát, hanem az akkor működő gyógyfürdők kétharmadát is elvették. A gyógyfürdők létesítési esélyeit a második világháború után a kőolajlelőhelyek keresése is növelte, számos gyógyvízforrást találtak kőolaj helyett – közölte.

Magyarországon 2000. január 1-jén százötven termál- és gyógyfürdő működött – mondta.

Hozzátette: a termálvízkincs „titka” a Kárpát-medence geológiai adottságaiban rejlik. A földkéreg a Kárpát-medencében mintegy tíz kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, ezért a forró magma közelebb van a földfelszínhez, így sokkal kisebb mélységből lehet hévizet nyerni, mint a kontinens más pontjain – magyarázta. Szavai szerint Lakiteleken nemcsak a víz gyógyít, hanem az elmúlt három évtizedben megteremtett környezet is.

Nagy Katalin, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke elmondta, hogy a nagygyűlésen részt vesznek Európa vezető balneológusai és határon túli magyar balneológusok is. Kerekasztal-beszélgetést terveznek a magyar fürdők helyzetéről, valamint egy sport-fizioterápia blokk is színesíti az idei nagygyűlés programját – közölte.

Kalics Gabriella, a Ligetszépe Gyógyászat gyógyászati vezetője céljuknak nevezte az egyre magasabb színvonalon, elhivatottsággal végzett munkát. A konferencián közös kutatási eredményeket tudnak megosztani – mondta.

Ajánljuk még