Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Nyitrai Zsolt: A cukorbetegek és szervezeteik számíthatnak a kormány támogatására

A cukorbetegséggel élők számíthatnak a kormány támogatására, folyamatos a kapcsolat a kormányzat és a cukorbetegeket képviselő civil szervezetek között – mondta a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos csütörtökön Budapesten.

Nyitrai Zsolt a diabétesz világnap alkalmából tartott szakmai fórumot követő kerekasztal-beszélgetésen kiemelte, hogy 2016 óta nagyobb kormányzati figyelmet kap a cukorbetegség, több, a cukorbetegek mindennapjait megkönnyítő döntés született. Működőképes és „élő csatornát” építettek ki a civil szervezetekkel az elmúlt időszakban – emelte ki.

Az eddig tett kormányzati intézkedések közül kiemelte, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött az érdekképviseletekkel, megemelték a társadalombiztosítási támogatást a 18 év alattiak által használt gyógyászati segédeszköznél. Ezen kívül elkezdődött a pedagógusok edukációja, valamint sikerült elérni, hogy a cukorbeteg gyerekek speciális figyelmet kapjanak az iskolában töltött idő alatt, és a velük foglalkozó pedagógus ezért a gondozásért plusz juttatást kap – ismertette.

Nyitra Zsolt fontos lépésnek nevezte azt is, hogy az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek után jár az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díja. A miniszterelnöki biztos szerint kiemelt kormányzati törekvés, hogy minél többen tisztában legyenek a cukorbetegséggel élők helyzetével, mindennapjaival. Úgy vélte, időszerű lenne megújítani a stratégiai együttműködést és létrehozni egy diabéteszregisztert, amiről az egyeztetések folyamatosak.

Tóth László, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a cukorbetegség súlyos népegészségügyi probléma. A kormányzat célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, amiben a fókusz a megelőzésen van. Ehhez – mondta – a civil szervezetek bevonására és társadalmi összefogásra van szükség. Az alapellátás átalakításának egyik célja, hogy a kevésbé szövődményes betegeket az ott dolgozó orvos lássa el, továbbá fontosnak tartják a telemedicina fejlesztését – mondta.

Jelezte: az államtitkárság nyitott minden kezdeményezésre a diabéteszellátást érintően. Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatási főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy annyira megváltozott a diabéteszgyógyszerek felhasználása és igénybe vétele, hogy finanszírozási szempontból új típusú válaszokat kell adni. Mint mondta, szükség lenne egy átfogó finanszírozási protokollra, hogy a betegségre elköltött forrás valóban hatékonyan hasznosuljon.

Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke is megerősítette, hogy a stratégiai együttműködés megújítása időszerű, és előrelépést jelentene a diabéteszregiszter létrehozása is. A 2-es típusú cukorbetegség a magyar felnőtt lakosság egynegyedét, tehát körülbelül 2,5 millió embert érinthet, a diagnosztizált cukorbetegek száma meghaladja 770 ezret, és a betegség nagyságrendileg 100 milliárd forintos kiadást jelent az egészségbiztosítónak éves szinten. A diabétesz leggyakoribb szövődménye a szív- és érrendszeri megbetegedés, de a kezeletlen állapot számos más betegség kialakulását is okozhatja.

Ajánljuk még