Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Életbe lép az újabb árstop: mától a tojás és az étkezési burgonya ára is jelentősen csökken

A tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti a kormány az árstopot csütörtöktől. A kormány bejelentése szerint a szeptember végi bruttó kiskereskedelmi árat rögzítik, ami a tojásnál nagyjából 25 százalékos, a burgonyánál pedig 10 százalékos árcsökkentést jelenthet. A kisboltok támogatást is kapnak az árstop következményeinek ellensúlyozására.

 

A boltosok szerint sokan keresik a hatósági áras termékeket. „Nagyon örülünk, hogy újabb terméket vontak be a hatósági ár alá. Tehát a burgonya és a tojás mivel alapvető élelmiszer, van kereslet rá, és valószínű, hogy mindenki nagyon fog örülni, hogy tudjuk olcsóbban adni, ami a tojásnál 800 forint körüli árban állapodik meg, a krumplinál pedig 350–400 forint” – fejtette ki egy kisbolti eladó.

Egy zalaegerszegi kisbolt vásárlója az M1-nek elmondta: rendszeresen fogyasztanak tojást, ezért ez nagy segítséget jelent majd.

A burgonya és a tojás a legkelendőbb Szegeden is. Minden második kosárban megtalálható a termékek valamelyike. „Szerintem szuper ötlet ez a hatósági áras termék, így a kisnyugdíjasok is olcsóbban juthatnak hozzá” – jelentette ki egy szegedi vásárló.

A kormány hét alapvető élelmiszer árát fagyasztotta be még az év elején. A kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos zsírtaltalmú tehéntej ára csökkent – ez a lista bővül most.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta:

a magyar gazdaság leginkább a szankciós inflációval küzd, aminek leszorításához a két újabb hatósági áras termék is hozzájárulhat.

A friss tojás és az étkezési burgonya esetében az üzletben vagy a bevásárlóközpontban folytatott tevékenység esetében, vagy akár csomagküldés esetében alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár az a kereskedő által 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

A miniszter közölte:

a kistelepülések boltjai támogatást kapnak az árstopok miatt,

ugyanakkor leszögezte: a kormány határozott szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi 21 százalék felére szorítsa le az infláció mértékét, ezért tartja fenn a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot a lakossági fogyasztóknak, és ezért alkotta meg a kamatstopot is a kis- és középvállalkozások számára.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánljuk még