logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Átadták az ELKH tudományos díjait, 21 kutató kiemelkedő teljesítményét ismerték el.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága (ELKH) által alapított tudományos díjakat és címeket adtak át csütörtökön Budapesten, a Természettudományi Kutatóközpontban, az eseményen idén huszonegy kutató kiemelkedő teljesítményét ismerték el.

A tudományos konferenciával egybekötött ünnepségen Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Díjat (ELKH Díj) és Bárány Róbert-díjakat adtak át, valamint kutató professor emeritus címeket adományoztak.

A történelem egyetlen állandó eleme a tudomány, amely az államalakulatoktól, politikai rendszerektől függetlenül fejlődik. Egyedül a tudomány viszi tehát előre az emberiség ügyét” – fogalmazott köszöntőjében Maróth Miklós, az ELKH elnöke.

Kiemelte: az ELKH Titkársága igyekszik a kutatók sikeres munkájának feltételeit megteremteni. A kutatóhálózat fejlesztése érdekében tett intézkedéseket között említette, hogy lefektették egy több pillérű finanszírozási modell alapjait, amelyben a kutatásra szánt források elosztásánál figyelembe veszik az egyes kutatóhelyek tudományos teljesítményét.

Az elmúlt három év tapasztalatai szerint az új modell életképes és ösztönző hatású

–hangsúlyozta Maróth Miklós, hozzátéve, hogy céljuk a finanszírozási rendszer további finomítása.

Az ELKH elnöke emellett fontosnak nevezte az ország innovációs teljesítményének javítását, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának elősegítését. E célok érdekében az ELKH Titkársága belső innovációs programot indított.

Beszámolt arról is, hogy a kutatóhálózatban rendelkezésre álló értékes tudás átadása céljából idén az ELKH két zsebkönyvsorozatot is indított. A Libri kiadóval közösen megjelentetetett Kaleidoszkóp Könyvek célja a hazai kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeinek közérthető bemutatása. A sorozat első négy kötete jövő héttől kapható a könyvesboltokban.

A mai napon egy olyan díjat adunk át, amit egy olyan személyről neveztünk el, akinek a legfőbb célja az volt, hogy a magyar nemzetet segítse és művelje, ápolja és gyarapítsa kultúránkat és biztosítsa, hogy ezeket a szellemi javakat a fiatal generációk is megismerjék

– tolmácsolta Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjét György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

Akik megkapják az Eötvös Lorándról elnevezett díjat, elismerésben részesülnek azért a nemzetgyarapító szolgálatért, amelyet eddigi tudományos pályájuk alatt végeztek – tette hozzá.

Ugyanakkor a díj egyben felelősség is, az Önök feladata a továbbiakban az is, hogy akár a díj névadója, munkásságukkal jó példát mutassanak a jövő nemzedékeinek

– mondta György László.

Az ELKH Díj megalapításának és adományozásának célja elsősorban az ELKH Titkárság irányítása alá tartozó kutatóhelyeken dolgozó kutatók kiemelkedő szakmai munkájának erkölcsi és anyagi elismerése. A díjat évente egy olyan kutató nyerheti el, aki a tudományos közösségben széles körű megbecsülésnek örvend itthon és külföldön, kiemelkedő szakmai életutat, kimagasló tudományos teljesítményt, kiváló kutatási eredményt, szabadalmat tudhat magáénak.

Az ELKH Díjat 2022-ben Pukánszky Béla vegyészmérnök, az MTA rendes tagja, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének kutatóprofesszora nyerte el. Pukánszky Béla legjelentősebb tudományos eredményeit a heterogén polimer rendszerekben uralkodó határfelületi kölcsönhatások tanulmányozása során érte el. A méltatás szerint több évtizedes oktatói munkája révén jelentős mértékben hozzájárult a hazai kutatói utánpótlás-neveléshez.

Bárány Róbert-díjjal, amelyet a 40 év alatti fiatal kutatók kiemelkedő tudományos munkájának elismerésére alapítottak, az ünnepségen idén 9 kutatót ismertek el.

A kutató professor emeritus címet az ELKH kutatóhelyein tudományos munkakörben foglalkoztatott kutatók eredményes kutatói életpályájának, valamint a tudományszervezés területén végzett jelentős tevékenységének elismerésére alapították és ebben az évben 11 kutatónak ítélték oda.

A díjak átadását követően Sierd Cloetingh, az Utrechti Egyetem professzora; Pukánszky Béla, az ELKH Díj idei nyertese, Póti Ádám, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének tudományos segédmunkatársa, a Bárány Róbert díj egyik nyertese, valamint Gósy Mária Széchenyi-díjas nyelvész, fonetikus professor emeritus tartott tudományos előadást.

A díjazottak névsora az ELKH honlapján olvasható.

Kiemelt képünk: György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédet mond az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) díjátadó ünnepségén a Természettudományi Kutatóközpont konferenciatermében 2022. november 10-én. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ajánljuk még