logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Adathalászatra készülhetett a Demokratikus Koalíció

| Szerző: hirado.hu
Adathalászat lehet a DK célja a rezsimentő alap létrehozásával. A Dobrev Klára által nemrég meghirdetett akció a baloldalra jellemző, átláthatatlan módon gyűjti az adományokat. A párt gyűjtéséről már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is tájékozódik – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy saját maguk által rezsimentőnek nevezett alap számára kezdett pénzgyűjtésbe október végén a Demokratikus Koalíció (DK). A kalapozást Dobrev Klára a párt kongresszusán jelentette be. Gyurcsány Ferenc felesége hétfőn közösségi oldalán már azt írta: alig egy hét alatt több mint 15 millió forint gyűlt össze. Ebből a pénzből a DK állítása szerint rászoruló családok decemberi rezsiszámláját fizetik ki.

A honlapon azt ígérik, hogy a pénzek útjáról folyamatosan tájékoztatják az adományozókat. Csakhogy ehhez az e-mail-címen kívül több személyes adatot, például a nevet és a pontos címet is meg kell adni a Demokratikus Koalíciónak. A regisztrációhoz bele kell egyezni az adatvédelmi nyilatkozatba is, és az is szerepel a honlapon, hogy Gyurcsány Ferenc pártja a megadott elérhetőségen kampányeseményekről és választási programokról tájékoztatást küld. A jelentkezés gomb alatt pedig szinte alig láthatóan egy vélhetően a honlap által generált, magyarul értelmetlen figyelmeztetés olvasható, amely arra utal, hogy a DK felhasználhatja a megszerzett adatokat. („Előfordulhat, hogy emailben értesítéseket kaphatsz tőle: Demokratikus Koalíció, az támogatója ebből form.”)

Adathalászat lehet a DK célja a rezsimentő alap létrehozásával – az akció kapcsán erre hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. Azt írják: a Dobrev Klára által nemrég meghirdetett, úgynevezett rezsimentő alap a baloldalra jellemző homályos, átláthatatlan módon gyűjti az adományokat. A portál például eddig hiába kérdezte meg, hogy mennyien adományoztak és hogy milyen alapon választják ki a megsegítendő családokat, Gyurcsány Ferencék nem reagáltak a megkeresésre. A Magyar Nemzet hozzáteszi: a párt adománygyűjtéséről már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is tájékozódik.

Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere egy az Index által korábban kiszivárogtatott hangfelvétel tanúsága szerint már 2019 májusában beszélt a Demokratikus Koalíció adatgyűjtési szokásairól.

Azt, amit Dobrev Klára mögött láttunk, ilyen socialmediás meg adatbányászatot, tehát, hogy olyan embereket is lehet hogy el tudtak érni, akiket egyébként másként nem

– fogalmazott Pikó András a felvételen.

A baloldali polgármester akkor a DK és a Bajnai Gordon volt miniszterelnök, valamint Ficsor Ádám egykori titkosszolgálati miniszter által jegyzett DatAdat kapcsolatára utalt.

Kapcsolódó tartalom

A DatAdat a kampányban Márki-Zay Pétert is segítette adatbázisépítéssel. „Igen, segít nekünk a DatAdat” – ismerte el a baloldal bukott miniszterelnökjelöltje, akiről a napokban több hírportál is azt írta, új akciójával,

az úgynevezett civil nemzeti konzultációval is átláthatatlanul gyűjthet adatokat.

A Mandiner úgy fogalmaz: ha valaki kitölti a kérdőívet, „akkor az esztergomi férgező, tetvező, gombázó képviselőhöz kerülhetnek az adatai”.

Az adatvédelmi nyilatkozatban ugyanis szerepelt az adatfeldolgozók pont alatt egy bizonyos esztergomi Pilar Internet Consulting Kft., amelynek ügyvezetője az a Cserép János, aki az egyik kampányban közösségi oldalán azt írta: „a férgeket ki kell ásni, a tetveket meg kell tizedelni, és engedni kell ezt a jobb sorsra érdemes várost paraziták nélkül növekedni”.

A Jobbikhoz köthető Alfahír szerint az önkormányzati képviselő által vezetett cég neve egészen keddig szerepelt a Márki-Zay Péter mozgalma által indított konzultáció adatvédelmi nyilatkozatában. A cikk megjelenése után azonban eltűnt, helyette az Mindenki Magyarországa Mozgalom adatai jelentek meg.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még