logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A héten érkezik a nyugdíjemelés

| Szerző: hirado.hu
Sok pénzhez jutnak hozzá a magyar nyugdíjasok ezekben a napokban: a kormány megemeli a nyugdíjakat, valamint visszamenőleges kiegészítést és prémiumot is fizet az időseknek. A megszokott összegnél most átlagosan százezer forinttal kapnak kézhez többet a nyugdíjasok, akik már előre örülhetnek annak is, hogy jövő januárban újabb emelés, februárban pedig 13. havi nyugdíj is vár rájuk.

 

Érkezik a  nyugdíj az idősekhez, a Magyar Államkincstár a holnapi napon megkezdi az emelt nyugdíj, a kiegészítés és a nyugdíjprémium kiutalását azok számára, akiknek a nyugdíjuk folyószámlára érkezik.

Akiknek pedig általában a postás kézbesíti a nyugdíjukat, ők a szokásos időpontban, a hónap második felében kapják meg a pénzüket.

A nyugdíjemelés 4,5 százalékos lesz, ám ez a többlet nemcsak a szokásos havi ellátás összegére rakódik rá, hanem januárig visszamenőleg az idén kifizetett teljes összegre, beleértve a februárban kiutalt 13. havi nyugdíjat is. A 4,5 százalékos kiegészítés ráadásul nemcsak az öregségi és özvegyi nyugdíjat, hanem az árvaellátást és a rokkantsági nyugdíjat is érinti. Ezenfelül, egyszeri juttatásként, mindenki kap nyugdíjprémiumot is, amely legfeljebb tízezer forint lesz.

Kapcsolódó tartalom

Érdemes tudni, hogy az átlagnyugdíj hazánkban 167 ezer forint, ez az összeg a 4,5 százalékos emelés révén

mostantól havi 174 ezerre változik, amihez a januárig visszamenőleges korrekció további 82 ezret ad hozzá, és mindezen felül jár az időseknek a maximum tízezerforintos prémium is, tehát aki eddig 167 ezret forintot kapott, az novemberben csaknem 260 ezer forinttal számolhat.

Idén ez már nem az első alkalom, hogy emeli a kormány a nyugdíjasok juttatását, ahogy néhány napja Varga Mihály pénzügyminiszter is emlékeztetett, január óta már csaknem 14 százalékkal növekedett az idősek juttatása. A tárcavezető ráadásul további jó hírt is bejelentett, mint írta jövő januárban újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékéről decemberben dönt a kormány.

Varga Mihály szerint összességében több mint 620 milliárd forint érkezik a nyugdíjasokhoz.

Ezenfelül Orbán Viktor kormányfő már a mostani intézkedés bejelentésekor közölte azt is, hogy biztosan számíthatnak az idősek 13. havi nyugdíjra is, amit 2023 februárjában kapnak kézhez az érintettek. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott: egész Európában nehéz idők járnak, de ilyenkor sem szabad szem elől tévesztenünk a legfontosabb, nagy nemzeti céljainkat, az egyik ilyen a nyugdíjasok megbecsülése Magyarországon.

Az idősek megbecsülésének fontosságát hangsúlyozta videójában Nyitrai Zsolt is. A kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos szerint a kormány az idősügyet is családügynek tekinti, a nyugdíjasokat pedig szövetségesnek, hiszen egy teljes élet tapasztalata, szakmai tudása áll mögöttük.

Felidézte, míg a 2010 előtti baloldali kormányok csak elvettek az idősöktől, addig az Orbán-kormány nemcsak visszaépítette a Gyurcsány–Bajnai-időszak alatt megszüntetett 13. havi nyugdíjat, hanem már négy alkalommal prémiumot is fizetett az időseknek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még