Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Hornung: Egyre fiatalabb korban válnak örökbefogadhatóvá a gyerekek

Egyre fiatalabb korban válnak örökbefogadhatóvá a gyerekek, ami hozzájárul a sikeres beilleszkedésükhöz – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai konferencián.

A Családbarát Magyarország Központ és az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat fórumán Hornung Ágnes hangsúlyozta: az örökbefogadásra várakozók egyre elfogadóbbak a gyermekek nemét, életkorát és egészségi állapotát tekintve. Volt már példa három testvér együttes örökbefogadására, de könnyebben találnak szerető családra a fogyatékossággal élők, illetve a tartósan beteg gyermekek is – fűzte hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban 2014-ben ünnepelték meg először az örökbefogadás világnapját, november 9-én.

Felhívta a figyelmet: Magyarország az Alaptörvényben rögzítette és megerősítette a gyermekek gondoskodáshoz és védelemhez való jogát. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy szerető családban nőjön fel, ha már nem nevelkedhet a sajátjában. Ez a jog az örökbefogadási eljárást és a rendszert is átszövi – mutatott rá.

Hornung Ágnes közölte: Magyarországon évente mintegy ezer gyermek örökbefogadási eljárása zajlik. Ez a szám az elmúlt két évben a koronavírusjárvány miatt kis mértékben csökkent, de idén várhatóan ismét eléri, de akár meghaladja ezres nagyságot.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára és Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Mint mondta, az állam feladata megfelelő támogatásban részesíteni az örökbefogadást választó családokat. „Számunkra nincs különbség azon családok között, amelyeket a vér szerinti kötelék vagy az örökbefogadási eljárás sikere köt össze” – hangoztatta, hozzátéve: az örökbefogadó családok ugyanolyan támogatásban részesülnek, mint mások: ugyanúgy igénybe vehetik a családtámogatásokat, az otthonteremtési programot, és adókedvezményben is részesülnek. Ezen felül az örökbefogadási díjjal, az örökbefogadói gyessel, valamint az ismerkedés idejére szóló 10 nap munkavégzési mentességgel biztosítják, hogy a családi kötelék a gyermekek érdekeinek legmegfelelőbb módon alakulhasson ki.

A konferencia résztvevőihez szólva azt mondta: önök azok, akik a rendszert működtetik és segítik az örökbefogadást. Útmutatásaik és döntéseik hatása sorsfordító, mivel képes megváltoztatni egy gyermek teljes életútját.

Hangsúlyozta: a szakemberek értő és áldozatos munkájának köszönhetően könnyebben alakul ki az új családban a feltétel nélküli bizalom, amelyben örökbefogadók és gyermekek igazi családdá formálódhatnak.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője arról beszélt, hogy ők dolgozták ki az örökbefogadás egységes módszertanát. Mint mondta, ennek szakmai alapjait a család- és szociálpolitikai intézet által 2013-ban kidolgozott hét szakmai szabályozó és az örökbefogadás utánkövetésének módszertani útmutatója adta. E módszertan hiánypótló tartalmával más szintre emelte a családbarát központ örökbefogadáshoz kapcsolódó munkáját.

Emellett a kutatásban feltérképezték az örökbefogadás intézményrendszerét és az örökbefogadásban érintettek szerepét Magyarországon. Kiemelten vizsgálták azt is, hogy milyen az örökbefogadó családok viszonyulása a roma származású, a krónikus betegséggel vagy fogyatékossággal élő gyerekekhez. A kutatások eredményeiről később a konferencián számolnak be – közölte.

 

Ajánljuk még