logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folytatódik Czeglédy Csaba büntetőpere, terhelő vallomást tett az egyik koronatanú

Az iskolaszövetkezetek nem fizettek járulékot és adóterheket, a pénzt pedig eltüntették – ezt vallotta az egyik koronatanú Czeglédy Csaba büntetőperében. K. Norbert több olyan találkozóról is beszélt a bíróság előtt, amelyet – állítása szerint – kémkedés ellen védett helyiségben tartottak. Czeglédy Csaba DK-s politikus a vád szerint 6,3 milliárd forint adót csalt el – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

 

Az egyik koronatanú meghallgatásával folytatódott a költségvetési és gazdasági csalással vádolt DK-s politkus büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken kedd reggel.

A vádirat szerint K. Norbert is tagja volt annak a bűnszervezetnek, amelyet Czeglédy Csaba vezetett: a koronatanú generál alvállalkozóként dolgozott a diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt.-nek.

A férfi 2019-ben egyezséget kötött az ügyészséggel és beismerte a bűncselekményeket.

K. Norbert terhelő vallomást tett Czeglédy Csabára és több munkatársára. Azt mondta, hogy az iskolaszövetkezetek nem fizettek járulékot és adóterheket. A pénzt úgy tüntették el, hogy kötbért vittek végig a rendszeren. A tárgyaláson nem hangzott el a hamis tanúzás, de a koronatanú célzott rá, amikor arról beszélt, hogy korábban egyeztették a vallomásokat. És több olyan találkozót is megemlített, amelyeket ipari kémkedés ellen védett helyiségben tartottak.

„A tanú elmondta, hogy 2016-ban, 2017-ben sor kerültek olyan találkozásokra, amelyeket egy olyan alagsorban tartottak meg, ami ipari kémkedés ellen biztosított, védett helyiség volt. Ezeken az alkalmakon, amelyekből egyébként többet Czeglédy Csaba vezetett le, olyan témákat beszéltek át, hogy egy-egy már eltűnőben lévő iskolaszövetkezet esetében a könyvelést és a pénzügyi folyamatokat hogyan zárják le úgy, hogy azok rendben valónak tűnjenek” – mondta az M1 tudósítója.

A vád szerint Czeglédy Csaba – üzlettársaival – módszeresen és éveken keresztül trükközött a közteherfizetéssel, amivel így összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csalt el.

Czeglédy Csaba ártatlannak vallja magát. A vádiratban az szerepel, hogy ő adhatott ki minden utasítást a Human Operátor Zrt. körül kibontakozó bűnügyben. Czeglédy Csabát a hazai sajtó gyakran nevezi Gyurcsány Ferenc jobbkezének. A férfi ráadásul ügyvédként is dolgozik a volt miniszterelnöknek.

A Czeglédy Csaba ellen zajló eljárás 2017 óta húzódik. A volt MSZP-s, most a DK támogatását élvező politikus ugyanis Gyurcsány Ferenc pártjának jóvoltából először EP-képviselőjelöltséget szerzett, amivel mentelmi joghoz jutott, majd szombathelyi önkormányzati képviselő lett. Közben Gyurcsány Ferenc saját bevallása szerint nemcsak pozícióval, de pénzzel is kisegítette Czeglédy Csabát és az általa működtetett Human Operátor Zrt.-t, amikor családi cége, az Altus jelentős kölcsönt adott.

Czeglédy Csabának az 1990-es években fiktív számlák felhasználása miatt kellett felelnie, 2003-ban pedig a Veszprém Megyei Bíróság jogerősen 1 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, többrendbeli adócsalás és okirat-hamisítás miatt.

Idén márciusban ismét elítélték. Az ördög ügyvédje ügyben személyes adattal visszaélés vétsége miatt egymillió forintos pénzbírságra kötelezte a Veszprémi Járásbíróság.

A költségvetési és gazdasági csalással kapcsolatos büntetőügyéről Czeglédy Csaba nem akart nyilatkozni az M1-nek. A tárgyalás szerdán a koronatanú további meghallgatásával folytatódik.

Kiemelt kép: Czeglédy Csaba az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet, összesen 21 vádlott ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt folytatódó ügy előkészítő ülésén (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Ajánljuk még