logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Mihály helyre tette a Népszavát a nyugdíjemelés ügyében

| Szerző: hirado.hu
Matematikakorrepetálás a Népszava újságíróinak! – ezzel a címmel osztotta meg friss bejegyzését a Facebookon a pénzügyminiszter. Varga Mihály arra az újságcikkre reagált, amely vitatta, hogy 14 százalékos nyugdíjemelést hajt végre idén a kormány.

Kiigazította a Népszava nyugdíjemelésre vonatkozó téves megállapításait Varga Mihály. A pénzügyminiszter közösségi oldalán közölt frappáns választ a baloldali lapban megjelentek kapcsán.

Varga Mihály felidézte, hogy néhány napja Bolgár György hibás számításával kérte számon a nyugdíjemelés mértékét, ma pedig Gulyás Erika kifogásolta, hogy „senki sem tanította meg számolni a pénzügyminisztert”. Szerinte ugyanis nem 14 százalékkal, hanem 13,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

A tárcavezető részletes magyarázatban javította ki a két újságírót. Rámutatott: az évközi emeléseket minden esetben januártól, visszamenőleg kell végrehajtani.

„Az azonos évben végrehajtott emelések mértéke tehát nem összeadandó, ahogy ezt Bolgár György és Gulyás Erika tette (5, 3,9 és 4,5%), hanem azokat össze kell szorozni: 1,05×1,039×1,045=1,14. Az emelt összegre kell tehát rátenni a következő, évközi emelést”

– írta.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátások 2022 januárjában 5 százalékkal emelkedtek. Ezt követően a kormány júliusban – januártól visszamenőleg – további 3,9 százalékos mértékű soron kívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. Az infláció emelkedésére tekintettel novemberben további 4,5 százalékos kiegészítő emelést szintén januárra visszamenőlegesen kapják meg az érintettek.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év januárjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt az emelést kell kiegészíteni novemberben, ha azt a fogyasztói árak növekedése indokolja.

A januárban emelt összegre járt a júliusi, és arra jár a novemberi újabb nyugdíjemelés, így a tavaly december havi nyugdíjösszeghez képest 14 százalékos mértékű emelés valósul meg.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még