logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„A magyar rendőrök nem engednek át minket” – a migránsoknak egy céljuk van: mindenáron átjutni a kerítésen

Egy nap alatt megint csaknem ezer illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a magyar hatóságoknak. A legtöbb migráns most is Csongrád-Csanád megyében próbált Magyarországra jutni. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en azt mondta: a határvadászok első 5-600 emberből álló csoportja már a rendőrökkel közösen járőrözik, rajtuk kívül pedig több száz új jelentkező kiképzése kezdődött meg. a határvadászok száma a tél beálltára az ezret is elérheti – hangzott el az M1 Híradójában.

Taxira vár közel-keleti férfiak egy csoportja a szerb-horvát határ közelében, Adasevcin. Az Európai Unió felé tartanak. Csakhogy a szigorú határellenőrzések miatt a legtöbbjüket megállítják a hatóságok. Így újra visszatérnek a településre.

A befogadótábor környékén szinte mindenki a mobiltelefonját nyomkodja. A migránsok folyamatosan tartják a kapcsolatot az embercsempészekkel. Ők segítenek nekik illegálisan átjutni a határokon. A bevándorlók arról is beszéltek:

sok helyen a rendőrökkel is össze kell csapniuk, de ez sem tántorítja el őket attól, hogy eljussanak a célországba.

„A magyar rendőrök nem engednek át minket Európába. Ez mindannyiunknak nagy gondot jelent” – mondja a férfi, aki már többször is járt a magyar határnál, ezért most Bosznia felől is megpróbál átjutni az Európai Unióba.

Kapcsolódó tartalom

A balkáni útvonal drága és veszélyes. A bevándorlók sokszor a szabad ég alatt éjszakáznak, és folyamatosak közöttük az összetűzések, ráadásul sokan fegyverrel érkeznek.

Közben az illegális migránsok száma egyre nő. A helyiek szerint ez már szabad szemmel is látható, az elmúlt időszakban pedig ismét megnőtt a betörések száma is.

„Félelemben élnek itt az emberek. Megtörtént már, hogy éjszaka bementek a házakba. Lopnak és megfélemlítik az embereket. Az elhagyatott házakba be is költöztek” – panaszolta egy férfi.

De nem csak ez a gond. A bevándorlók ugyanis a határközeli településeken kivágják a fákat, hogy tüzelni tudjanak, sok, nehezen lebomló szemetet is szétdobálnak a környéken és védett állatot is megölnek azért, hogy megegyék.

A szabadkai makkhetes erdőben nemrég egy agancsos szarvas tetemet találtak a helyiek, kiderült, hogy valaki szándékosan sebesítette meg az állatot. Palicson pedig a szemtanúk szerint a migránsok hattyúkra is vadásznak. Itt is találtak már döglött állatokat.

A migránsok azt mondják, nekik csak egy céljuk van. Eljutni a kiszemelt nyugat-európai országba.

„Hét országon kell keresztül mennem, hogy eljussak a célomig. Átkeltem már Iránon, Törökországon, Bulgárián. A bolgár rendőrökkel nagyon nehéz volt, de eljutottam Szerbiáig, és nem állok meg, amíg el nem érem Olaszországot” – magyarázta egy fiatal férfi.

Magyarország déli határán egy nap alatt ismét csaknem 1000 bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. A határvédelemre nagy szükség van, így folyamatosan állnak munkába a kiképzett határvadászok is.

Kapcsolódó tartalom

Év végére akár az ezret is elérheti a déli határon szolgáló határvadászok létszáma – ezt mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György hangsúlyozta: az első 5-600 emberből álló csoportok már a rendőrökkel közösen járőröznek. Rajtuk kívül több száz új jelentkező kiképzése kezdődött meg.

Bakondi György hozzátette: míg tavaly ugyanebben az időszakban 100 ezer illegális bevándorló próbált bejutni hazánkba, idén már 235 ezernél is többen. Év végéig pedig ez a szám pedig várhatóan tovább nő majd.

Kiemelte: a tömeges illegális bevándorlást műszaki akadályrendszer nélkül nem lehet megállítani, ezért is fontos a határzár megerősítése.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még