logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Többen is felszólaltak az MTVA székháza elé szervezett tüntetésen

| Szerző: hirado.hu
Tanárok és diákok mellett történész is felszólalt a Hadházy Ákos országgyűlési képviselő által az MTVA székháza elé szervezett tüntetésen – számolt be az M1 Híradó.

A pedagógusok és diákok korábban öt pontban foglalták össze követeléseiket. Közben már megjelent ennek 9 pontos változata is – számolt be az M1 Híradó a demonstráció kapcsán.

Ebben kérik az érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról, emellett azt szeretnék, hogy szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését. Kérik a sztrájkjogot a pedagógusoknak, önálló oktatási minisztériumot, kisebb terhelést a diákoknak és pedagógusoknak, valamint esélyteremtő minőségi oktatást és nevelést. Követelik a versenyképes bérezést, minőségi környezetet a tanuláshoz és tanításhoz. A kilencedik pontban pedig szakmai szabadságot az oktatásban, és korszerű Nemzeti alaptantervet, illetve szabad tankönyvválasztást követelnek.

Kapcsolódó tartalom

„Éljen a magyar szabadság, Slava Ukraine” – így nyitotta meg az MTVA székház előtti demonstrációt Hadházy Ákos. A képviselő kezdeményezésére egyperces csenddel emlékeztek az 1956-os forradalmárokra.

Az elsőként felszólaló Ungváry Krisztián történész úgy fogalmazott: „hazudni nemcsak durva valótlanságok ömlesztésével” lehet, hazudni lehet kérdéssel és „álnemzeti álkonzultációval”, „álpártokkal és álparlamenttel” és még ezernyi más eszközzel.

Varga Orsolya tanár arról beszélt: elvették tőlük a biztonságot, a nyugalmat, „megritkult körülöttük a szabadság levegője”. Helyébe a hazugság, a gyűlölködés, a megfélemlítés lépett, és már a megélhetésük is kétséges – mondta. A pedagógus felszólalása végén azt hangsúlyozta, hogy tanár nélkül nincs jövő.

 

Videofelvételről készített kép a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés résztvevőiről az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én. MTI/MTVA

Hadházy Ákos úgy fogalmazott: mivel nem demokráciában, hanem „hibrid rezsimben élünk”, hibrid forradalomra van szükség ahhoz, hogy választáson leválthatóvá váljon a jelenlegi kormány.

A propaganda éppen arra szolgál, hogy honfitársaink haragját eltérítsék maguktól, a siker pedig attól függ, hányan vesznek részt a propaganda elleni nyomásgyakorlásban – tette hozzá.

Hangsúlyozta: forgalmat lassító akciókkal, demonstrációkkal muszáj zavart kelteni ahhoz, hogy a kormány észrevegye a tiltakozás erejét, nagyon sok embernek békésen ki kell kényszerítenie a tisztességes választások feltételeinek megteremtését.

Végül arra szólította fel a tömeget Hadházy Ákos, hogy egy időre vegyék „blokád alá” a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületét, mint mondta, a tiltakozást addig folytatják, amíg nem mond le az MTVA vezetője.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület ellenzéki polgármestere úgy vélekedett, hogy Magyarország az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése óta nem volt olyan kétségbeejtő helyzetben, mint ma. Ugyanis miközben egy szomszéd nemzet hősi honvédő harcát vívja, Magyarország ismét a történelem sötét lapjára került a „putyinista magyar kormány” miatt.

Van aki szerint Orbán Viktor a magyar érdek mentén hintapolitikát folytat – folytatta –, ám a miniszterelnök politikájában nem a magyar érdek, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök érdeke tűnik fel.

A szónok szerint Orbán Viktor végzetesen egyedül maradt Európában, de az elszigeteltség „sötétzárkájában” magával rántja a magyar nemzetet is.

Végül azt mondta, nem kizárt, hogy a kormány meg kíván ágyazni annak, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból és a NATO-ból. Ezt kell megakadályoznunk – hangsúlyozta Baranyi Krisztina.

Hajnal Edina, Magyar Anyák – kreatív ellenállás elnevezésű akciócsoport képviselője azt kifogásolta, hogy 33 évvel a rendszerváltás után mindenhonnan hazugság ömlik az emberekre saját adóforintjaikból.

Polyák Gábor kommunikációs szakember azt mondta, hogy szerinte az MTVA-t azért hozták létre, hogy elfedjék a szerkesztői felelősséget. Az intézmény nem a közt, hanem egy pártot szolgál.

Arról is szólt, hogy az ellenzék kezében még mindig vannak eszközök és itt az idő, hogy az önkormányzati médiában a valóságról tájékoztassák az embereket.

A demonstráció résztvevői a „Gyertek ki!”, „Ébresztő!”, „Szabad ország”, „Szabad oktatás”, „Ruszkik haza!” ritmusokat skandálták, illetve nemzetiszínű és európai uniós zászlókat lobogtattak.

A színpadon az „1948, kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését” és az „1956, szabad Kossuth rádiót” feliratú molinók voltak láthatók. A demonstráción a tiltakozó emberek fáklyákat gyújtottak.

Ajánljuk még