logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Vezető nélkül van Európa

| Szerző: hirado.hu
Németország helyzete is téma volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, Bayer Zsolt író, publicista és Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója voltak.

Lánczi Tamás Németország helyzetéről és annak vezetéséről is kérdezte vendégeit.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Németország vezetés nélkül van, egy szedett-vedett koalíció irányítja, aminek mindenki a végét várja. Olaf Scholzból hiányzik minden, ami a nagy megoldásokhoz szükséges. Voltak ilyen korszakok már a német politikában, Merkel utolsó évei is meglehetősen gyengék voltak, de benne legalább megvolt az a pragmatizmus, ami az irányításhoz kell.

Bayer Zsolt író, publicista úgy gondolja, hogy meglepő módon a német vezetés életjeleket adott magáról. Ugyanakkor az Északi Áramlat elleni terrortámadás kapcsán úgy tesznek mintha ez nem is lenne, ami néhány éve elképzelhetetlen lett volna.

Mráz Ágoston Sámuel arra mutatott rá, hogy a közel-keleti világ felé fordulnak a németek, például Azerbajdzsán vagy Katar. Most az amerikai érdekkel szembefordulva, a saját iparuk megmentése végett tárgyalnak Kínával.

Kapcsolódó tartalom

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet azt mondta, hogy nincs európai szintű vezető, aki a nagy ügyeket tudná vinni. Emmanuel Macron francia elnök próbálkozott ilyennel, de ebből sokat nem látunk. Ki kellene találni Európát, erre azonban nincs alkalmas vezető. A kontinensnek szüksége van az együttműködésre az Egyesült Államokkal.

Mráz Ágoston Sámuel szerint valóban szükség van az együttműködésre, csak nem mindegy, hogy milyen partnerek vannak ebben. A kérdés, hogy két elefánt, vagy egy elefánt és egy kisegér barátságának képzeljük ezt el, például katonapolitika terén, ez pedig elvezet az európai hadsereg kérdéséhez.

Bayer Zsolt szerint a nagy dolgok helyett, például az európai hadsereg helyett olyasmivel foglalkoznak, hogy kinek hogyan kellene élnie és mit szabad felolvasni egy óvodában.

Ajánljuk még