logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb botrány a V. Naszályi Márta vezette kerületben – garázdaság miatt ítélték el a DK-s alpolgármestert

| Szerző: hirado.hu
Az első kerületben egymást érik a botrányok, s lassan, de biztosan úgy tűnik, még a saját párttársai is kihátrálnak a párbeszédes polgármester mögül. Most a kerület DK-s alpolgármesteréről derült ki, hogy garázdaságért jogerősen elítélte a bíróság, miután egy közlekedési vita hevében ellökött egy külföldi állampolgárt. Csobánczy Gábor körül továbbá egy kusza cégháló is kezd kibontakozni.

 

Közlekedési vita hevében rátámadt egy külföldi állampolgárra, ezért garázdaság miatt ítélte el jogerősen a bíróság az I. kerület DK-s alpolgármesterét, Csobánczy Gábort – tudta meg a Magyar Nemzet. Csobánczynak mindezért 150 ezer forintos pénzbüntetést kellett fizetnie. Közben az is kiderült, hogy alpolgármesterként a vagyonnyilatkozata szerint semmije sincs, pedig a hozzá köthető cégek több száz milliós vagyonnal rendelkeztek. Ráadásul vezető pozícióban volt alpolgármesterként egy Dubajban működő, adóelkerülést segítő vállalkozásban is.

A lap úgy tudja, a garázdaság még 2019-ben történt, amikor Csobánczy egy közlekedési vitába keveredett egy amerikai állampolgárral. A DK-s politikus üvöltözni kezdett a férfival, majd dühében úgy meglökte, hogy a külföldi férfi a földre esett. Az ellenzéki alpolgármester erőszakos fellépése nem maradt következmények nélkül, vádat emeltek ellene, majd a bíróság is bűnösnek mondta ki, és

garázdaság vétsége miatt 150 000 forint pénzbüntetés szabott ki.

Ugyanakkor a politikus múltjában vannak más visszáságok is. Csobánczy a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a vele egy háztartásban élők adatait, miközben közösségi oldalán látható, hogy élettársától nemrégiben gyermeke született. Továbbá igyekezett eltitkolni értékes budavári ingatlanát a cégein keresztül

A vagyonnyilatkozata alapján nincs tulajdona, nincs megtakarítása, csak 36 milliós forintos tartozása. Pedig a politikusnak van Szlovákiában bejegyzett cége, és kávézója vissza nem térítendő támogatást kapott az I. kerületi önkormányzattól.

Csobánczy háttere

Csobánczy tulajdonosa volt a Sőtér-villának, amely most is hotelként funkcionál a Jégverem utca 5.-ben. A Magyar Nemzet újságírója tavasszal turistaként jelentkezett be a hotelbe. A szálláshoz tartozó szám márciusban még Csobánczy Gábor saját telefonszáma volt, ő mondta el a tudnivalókat is a foglalással kapcsolatban. A villa jelenlegi tulajdonosa a Water City Zrt., amelynek vezérigazgatója a baloldali oligarcha, Leisztinger Tamás.

Érdekesség, hogy a szálláshely kapcsán több egykori vendég is megemlítette az értékelésében, hogy nem tudott kártyával fizetni, csak készpénzzel, illetve az egyik vendégnek nagyobb összeget számláztak ki elsőre, mint amennyit fizetnie kellett volna. A bejegyzés szerint a félreértést sikerült tisztázni.

Közben a politikus 2016 márciusa és 2020 májusa között egy magyar származású szcientológus házaspár mellé társult be egy Dubajban jelenleg is működő, adóelkerülést is segítő cégbe.

Csobánczy képe az említett időszakban megtalálható volt az Al Manal Beacon LLC. nevű cég Dubaicompanyexpert.com internetes címen elérhető honlapján. A Demokratikus Koalíció politikusának portréja 2020 májusában, azaz alpolgármesteri kinevezése után hét hónappal tűnt csak el a honlapról. A dubaji cég kapcsán kiderült: egy ott bejegyzett gazdasági társaság alkalmas tranzakciók és vagyonelemek elrejtésére – írta a lap.

A két legelterjedtebb konstrukció szerint lehet valaki százszázalékos tulajdonosa a megalapítandó társaságnak, ám választhatja azt is, hogy egy helyi állampolgárt tesz meg többségi tulajdonosnak, aki lényegében egy stróman. Az Al Manal teljes körű szolgáltatást nyújt: nemcsak a céges ügyek intézésében, hanem a vízum kapcsán is segít.

„Leginkább azon cégek érdeklődnek a Dubaj kínálta lehetőségek iránt, amelyek szellemi alkotás használatára kötnek szerződést, és a nyereséget oda akarják kivinni”

– mondta el a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértő. Hozzátette, hogy Dubaj nem egy klasszikus adóparadicsom, manapság nem szokták adóelkerülésre használni az itt létrehozott cégeket, ám arra kiválóan alkalmasak, hogy elrejtsenek tranzakciókat vagy például olyan vagyontárgyakat, amelyeket bírósági úton követelnek valakitől.

Csobánczynak is van mit rejtegetnie, ugyanis cégeinek egy része több száz milliós tartozásokat halmozott fel, és áll végrehajtás alatt.

Ezért a kusza cégháló nagyon is indokolt, hiszen így könnyebben el lehet rejteni ezeket a pénzügyi visszásságokat.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még