logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kubából csempészett volna be szivart és rumot

Vádat emeltek egy Heves megyében élő nő ellen, aki szivart és rumot próbált Kubából Magyarországra csempészni – közölte a megyei főügyészség sajtószóvivője csütörtökön.

Konkoly Thege László elmondta: a nő 2021 nyarán járt a karibi országban, ahonnan repülőgéppel érkezett Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre. Az úgynevezett zöld folyosón át próbálta elhagyni a terminált, amire az utasok csak abban az esetben jogosultak, ha nincs elvámolni valójuk.

Amikor a pénzügyőrök a folyosó végén ellenőrizték, a csomagjában 650 uniós zárjegy nélküli szivart, 10 szivarkát, 620 cigarettát és 7,7 liter, ugyancsak zárjegy nélküli rumot találtak, ezekből mindössze 50 szivar és egy liter rum lett volna vámmentesen behozható az országba – közölte.

A csempészett árut a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkobozta, majd megsemmisítette, és csaknem egymillió forint vámigazgatási bírságot szabott ki az utasra – tette hozzá.

A kvótán felüli mennyiség esetében a vádlott uniós vámszabályt szegett.

Az engedély nélkül importált dohányáru és szeszes ital után ugyanis a behozatali vámon túl jövedéki és általános forgalmi adót is fizetnie kellett volna, amelyek együttes összege megközelíti az 5 millió forintot – ismertette.

Az Egri Járási Ügyészség a nőt nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását javasolja a bíróságnak – mondta a sajtószóvivő.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még