Fontos

Orbán Viktor jó hírt közölt a nyugdíjasokkal

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az elérhető adókedvezményekről tartanak webináriumot

Több tízmillió forintos adókedvezményhez juthatnak azok a vállalkozások, amelyek kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak és tisztában vannak az őket megillető kedvezményekkel. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által végzett K+F minősítés megszerzésének fontosságára, az elérhető adókedvezmények mértékére hívja fel a figyelmet egy online követhető, ingyenes webinárium november 29-én – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a hivatal.

Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azon vállalkozások száma, amelyek a kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgoznak és érnek el egyre szembetűnőbb eredményeket. Ezt a fajta kutatómunkát teszi még hatékonyabbá, ha a vállalkozások a projektekre akár már előzetesen K+F minősítést kérnek: ezzel ugyanis nem csak adókedvezményhez juthatnak, hanem pályázati forrást is könnyebben szerezhetnek és utólagos ellenőrzéseknél is bizonyítani tudják, milyen tevékenységet végeztek – hangsúlyozta az SZTNH. .

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2012. február 1-je óta, vagyis több mint 10 éve látja el a K+F tevékenység minősítését. A kutatás-fejlesztésről szóló minősítés hivatalos igazolást ad, az e dokumentummal megszerezhető kedvezmények és pályázati források akár több tízmillió forintot is jelenthetnek a vállalkozások számára. A százalékos arányok alakulása azt mutatja, hogy a szociális hozzájárulás esetében a cégek akár minden tizedik munkavállaló bérét megtakaríthatják. A társasági adónál például 10 millió forintonként majdnem 1 milliót vagy 100 millió forintonként majdnem 10 millió forintot spórolhatnak meg a fejlesztésekkel foglalkozó vállalatok – ismertették a közleményben.

Az SZTNH felidézi: a KSH adatai szerint Magyarországon 2019 végén 446 ezer társaságiadó-alany működött, közülük mindössze 2082 vállalkozás folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet, amelynek körülbelül a 10 százaléka fordult a hivatalhoz minősítési kérelemért. Vagyis a vállalkozások jelentős része úgy vesz igénybe kedvezményeket, hogy nem tudja biztosan az általa folytatott tevékenységről, hogy az K+F-nek minősül-e, így abban sem lehet biztos, jogosult lenne-e adókedvezményekre. Amennyiben pedig a NAV az ellenőrzés során megkérdőjelezi a K+F tevékenység mivoltát, utólagos adófizetési kötelezettségekkel, valamint adóbírságokkal kell számolniuk.

November 29-én az SZTNH webináriuma a K+F minősítés fontosságára, és az elérhető adókedvezményekre fókuszál. Az eseményen Gondi Anilla ügyvéd, adótanácsadó (Jalsovszky Ügyvédi Iroda) a szellemi alkotásokhoz és kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezményekről; Szmollár Katalin innovációtámogatási főosztályvezető (SZTNH) a K+F minősítésről; Killik László könyvvizsgáló (MGI-BPO) az éves beszámolókból kiszűrhető K+F tevékenységekről, illetve Halász Bálint ügyvéd (Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda) az IP adókedvezményeket érintő jogi alapismeretekről beszél majd.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még