logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – A lokális konfliktusok egy globális konfliktussá állnak most össze

| Szerző: hirado.hu
A világháború veszélye és az atomfegyverekkel való fenyegetőzés is szóba került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, Bayer Zsolt író, publicista és Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója voltak.

Lánczi Tamás azzal indította a beszélgetést, hogy felidézte a Dr. Végzetként is ismert közgazdász Der Spiegelben megjelent cikkét. Ő volt az a közgazdász, aki a 2008-as világválságot is megjósolta, most pedig azt mondja, hogy a harmadik világháború már zajlik.

Bayer Zsolt író, publicista elmondta, hogy abban reménykedik, hogy valakinek megjön végül az esze, de azt látja, minden hivatalban lévő ember egyre nagyobbakat mond, egymásra licitálnak. Azt a példát idézte fel, mely szerint,

ha a színpadra egyszer felkerül egy pisztoly, akkor azt el fogják sütni. Most pedig a pisztoly már a színpadon van.

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója szerint nem fog eszkalálódni ez a helyzet, de a háború előtt sem gondolták, hogy ki fog törni. Rámutatott, vannak gócpontok a világban, de mindig is voltak, ez nem újdonság. Fodor Gábor bízik abban, hogy a világ vezetői meg fogják oldani a helyzetet.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője arról beszélt, hogy a lokális konfliktusok egy globális konfliktussá állnak most össze, nevezetesen az Egyesült Államok hanyatlására és Kína felemelkedésére.

A politológus szerint a „világháború” kifejezés sajnos helytálló. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a világháborúk elejét és végét más-más időpontokhoz kötik a világ különböző pontjain, így majd a történelem dönti el, hogy milyen dátumhoz köti ennek a konfliktusnak a kitörését.

Szerinte nincs olyan nemzetközi szereplő, aki komoly béketervvel állt volna elő ebben a globális konfliktusban.

Bayer Zsolt úgy gondolja, évtizedeken keresztül mindenki azt hitte, hogy az atomfegyver a kölcsönös elrettentés miatt biztonságérzetet nyújtott. Most azonban mindenki kardot csörtet, mindenki elővette az atomkártyát.

Fodor Gábor elmondta,

a valódi probléma tényleg az Egyesült Államok dominanciájának megingása, bár katonailag vitathatatlan a fölénye.

Joe Biden elnöki tevékenységével elégedetlen és úgy gondolja, az oroszok az afganisztáni gyalázatos kivonulás eredményeképpen merték megtámadni Ukrajnát. A félidős választás, amely jövő kedden lesz, komoly átrendeződést is hozhat az amerikai politikában, de az elnök hatalma egyébként sem korlátlan.

Mráz Ágoston Sámuel arra mutatott rá, hogy az Egyesült Államok elnöke egyben a hadsereg főparancsnoka is, így az ő jelenléte egy katonai konfliktus idején kulcskérdés.

Ajánljuk még