logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kétmilliárd egészségügyi adat és 300 millió dokumentum az eeszt ötéves mérlege

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) 2017-es bevezetése óta több mint 25 ezer szolgáltató küld adatokat a felhőbe, ebből több mint 10 ezer magánszolgáltató. Az elmúlt öt évben az ágazat szereplői több mint kétmilliárd egészségügyi adatot és több mint 300 millió egészségügyi dokumentumot rögzítettek.

Az eeszt-t is fejlesztő és üzemeltető Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ (ESZFK) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a lakosságnál az e-recept az egyik legismertebb a felhőalapú rendszerben, naponta körülbelül 800 ezer e-receptet visznek fel és váltanak ki az eeszt-n keresztül.

Emellett az egészségügyi dokumentumok (laborlelet, ambulánslap, zárójelentés) elektronikus elérése és letölthetősége is elterjedt, a lakossági portálon ma már napi több mint 40 ezer bejelentkezést regisztrálnak.

Közölték azt is, hogy az eeszt alapja olyan e-health megoldások bevezetésének, amelyek lehetővé teszik, hogy az okoseszközök révén szerzett, az egészségi állapotra vonatkozó információk – megfelelő ellenőrzés után – bekerülhessenek a felhőbe, ezzel is segítve a hatékony megelőzést.

További fejlesztési irány az online időpontfoglalás elindítása az alap- és szakorvosi vizsgálatokra, laboratóriumi és diagnosztikai vizsgálatokra – tudatták.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még