Fontos

A rezsivédelmi költségvetés volt a kormányülés témája

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halottak napján is sokan keresték fel a temetőket

Ma van halottak napja: a keresztények az elhunyt, de üdvösséget még nem nyert, tisztítótűzben lévő lelkekre emlékeznek. Sokan ma mentek ki a temetőkbe, hogy elkerüljék az elmúlt napok zsúfoltságát. A sírkertek ma is meghosszabbított nyitvatartással várták a látogatókat – hangzott el az M1 Híradójában.

A hosszú hétvégén százezrek keresték fel elhunyt szeretteik sírját. A legtöbben kedden, mindenszentek ünnepén voltak a temetőkben, de szerdán, halottak napján is folyamatosan érkeztek az emlékezők a sírkertekbe.

A rendőrök, a közterület-felügyelők és a polgárőrök szerdán is ügyeltek a biztonságra. Azt mondták: az elmúlt napokban a legtöbben a tájékozódásban kértek segítséget.

A budapesti Farkasréti temetőben sokan a központi emlékhelynél gyújtottak mécsest. Azt mondták azért, mert nem tudtak elmenni vidékre az ott eltemetett rokonaikhoz.

Halottak napján a keresztények az elhunyt, de üdvösséget még nem nyert, tisztítótűzben lévő lelkekre emlékeznek – erről beszélt az M1-en a Központi Papnevelő Intézet rektora, Martos Balázs, aki azt mondta: ezen a napon a hívők imádságukkal segíthetik hozzá halottaikat az üdvösséghez.

A katolikus liturgiának a központja mindig a szentmise, Krisztus keresztáldozatának a jelenvalóvá tétele, amit a hitünk szerint felajánlhatunk élőkért és holtakért. Sajátos rendelkezés körülbelül száz év óta, hogy ilyenkor elvileg minden pap három szentmisét mutathat be. Az egyiket egy konkrét elhunytért, a másikat a tisztítóhelyen szenvedőkért, a harmadikat pedig a pápa szándékára” – fogalmazott Martos Balázs.

Kapcsolódó tartalom

Halottak napja alkalmából a rendőrség is megemlékezett a hősi halottairól. A hazánkban eltemetett magyar katonák emlékére pedig a Fiumei úti temető 52-es hősi parcellájánál tartottak kegyeleti gyertyagyújtást.

Életüket azért áldozták, hogy a magyarok közössége fennmaradjon, egy biztonságos és szabad világban élhessen. A magyar kormány is ezért dolgozik állhatatosan, a Magyar Honvédség további megerősítéséért és a katonáink megbecsülésének növekedéséért” – mondta Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Csütörtöktől ismét a szokásos nyitvatartás szerint látogathatók a temetők.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még