A szakértő az alapvető élelmiszereket érintő hatósági árszabás kapcsán megjegyezte, hogy olyan termékekre vonatkoznak, amelyeket minden háztartás megvásárol, valamint ezek a termékek a háború kitörése óta komoly áremelkedésen mentek keresztül.
Például a napraforgóolaj ára majdnem duplájára emelkedett a háború kitörése óta – mutatott rá Sebestyén Géza.
Elmondta, hogy uniós vonatkozásban az euróval fizető országokban minden euró többletkiadásból 1,5 cent a napraforgóolaj drágulásából fakad. A szakértő rámutatott, hogy a csirkehús és a tejtermékek is jelentősen drágultak Európa-szerte.
Mint elmondta, a magyar kormánynak az árstop meghatározásakor viszont úgy kellett lépnie, hogy egy szélesebb árucsoport részére szabjanak ki korlátozást. A csirkemellre vonatkozó hatósági árat példaként felhozva Sebestyén rámutatott, hogy ezzel a döntéssel megmaradt a termelők és a kereskedők mozgástere is, hogy továbbra is foglalkozzanak a csirkehús előállításával és eladásával, mivel annak csak egy részére vonatkozik a hatósági ár. Az állami beavatkozás azonban lehetőséget biztosít a vásárlóknak is, hogy a piaci árnál kedvezőbben jussanak húshoz.
Az MCC szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatósági árak bevezetése mérsékli az inflációt.
A szakértő arra is emlékeztetett, hogy minden országnak gazdasági érdeke a lakosság fogyasztásának fenntartása. Sebestyén szerint a magyar vásárlók fogyasztásának védelme biztosítja, hogy megmaradjon a jövedelmek vásárlóértéke, és magasan tartsa a foglalkoztatást is.