Rendkívüli

Kijevbe érkezett Joe Biden

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több tízezren keresték fel szeretteiket a temetőkben

Országszerte több tízezren keresték fel hétfőn a temetőket, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek. A legtöbb helyen hosszabb nyitvatartással és az autóforgalom átmeneti korlátozásával próbálják elkerülni a zsúfoltságot. Ezekben a napokban a rendőrség megerősített szolgálatot lát el a temetőkben és azok környékén – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Már kora délelőtt elfogytak a parkolóhelyek a Kecskeméti Köztemető bejáratánál. A rendőrség és a városrendészet október 27. és november 2. között megerősített szolgálatot lát el a temető környékén. A temetőhöz érkező járműveket szükség esetén ideiglenes várakozóhelyekre irányítják.

A mi feladatunk jellemző módon a parkolásnak a segítése. A városvezetés kijelölt a köztemető környékén olyan helyszíneket és olyan területeket, ahol biztonságosan és nagy tömegben lehet parkolni” – mondta Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet intézményvezetője.

Sopronban rendőrök és polgárőrök közösen irányítják a forgalmat a temetők bejárata előtt.

Egy részben megfogjuk a gyalogosokat, amikor egy pár gyalogos összetorlódott, akkor megállítjuk a forgalmat és váltakozva megy hol az autóforgalom, hol a gyalogosforgalom

– erről pedig már Kovács István, a Soproni Polgárőr Egyesület szolgálatvezetője beszélt az M1-en.

Mindenszentek ünnepére és Halottak napjára a katasztrófavédők is kiemelt figyelmet fordítanak. Tavaly országszerte 10 esetben kellett kivonulniuk emberi mulasztás okozta temetői tüzek miatt.

Kósi Zsolt, a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pedig azt mondta: „Mi azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen aki gyertyát gyújt, vagy mécsest rak, azt egy tűzálló tálra tegye és mindenféle éghető anyagot távolítson el.

Kapcsolódó tartalom

Budapesten az Új Köztemetőben és a Fiumei Úti Sírkertben lovas rendőrök is járőröznek ezekben a napokban. A fokozott rendőri jelenlét célja, hogy távol tartsák a bűnözőket. A rendőrök ettől függetlenül azt kérik, hogy a temetőlátogatás alkalmával mindenki fokozottan vigyázzon értékeire.

Javasoljuk, hogy a temetőkbe látogatók ne hagyjanak az autóban értékeket, telefont, táskát és egyéb értékeket, illetve a sírgondozás közben se hagyják a táskáikat felügyelet nélkül

– tanácsolta Lingvai Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadója.

A budapesti temetőkben hosszabb nyitvatartással és az autóforgalom korlátozásával próbálják elkerülni a zsúfoltságot.

Az egyetlen, állami kezelésben lévő sírkertben viszont éppen ellenkezőleg, ingyenes behajtási lehetőséggel várják a megemlékezőket.

A korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Örökség Intézete idén is ingyenes parkolással és behajtással segíti az autósforgalmat” – mondta Bazsó Gabriella, a Nemzeti Örökség Intézetének szóvivője.

A legnagyobb forgalomra kedden, Mindenszentek napján kell számítani a temetőkben. A közlekedés megkönnyítése érdekében a Fiumei Úti Sírkertben elektromos kisbuszokat állítanak forgalomba, ezek szállítják majd a temetőlátogatókat akár a sírkert legtávolabbi pontjára is, díjmentesen.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még