logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Számos népszokás kapcsolódik a mindenszentek és halottak napjához

Kedden lesz mindenszentek napja, majd másnap halottak napja, de már a hosszú hétvégén sokan felkeresték, illetve felkeresik szeretteik sírhelyét. Számos néphagyomány és hiedelem is kapcsolódik az ünnepkörhöz – számolt be M1 Híradója.

Mindenki máshogy emlékezik meg elhunyt szeretteiről. Hazánkban azonban már hagyománnyá vált, hogy az emberek ilyenkor kilátogatnak a temetőkbe, virággal díszítik a sírokat és gyertyát gyújtanak.

Kapcsolódó tartalom

Ahogy szinte minden nagyobb ünnephez, úgy a halottak napjához is kötődnek néphagyományok. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1-nek elmondta:

a régi szokások szerint a holtak nyugalma miatt több minden tiltott volt ebben az időszakban.

Ilyenkor nem volt szabad mosni, mert azt gondolták, hogy akkor a halott vízben járna. Nem volt szabad meszelni, mert hogy akkor sárgaságot kapnának és főként nem volt szabad semmiféle földmunkát végezni, hogy a halottak nyugalmát ne zavarják meg” – magyarázta.

A gyász feldolgozása hosszú folyamat. A Debreceni Köztemető ökumenikus kápolnájában az ünnepek alatt ezért különböző beszélgetésekkel és előadásokkal várják az ide látogatókat. A programsorozatot azért szervezték, mert sokaknak tabu téma a halál és ez nehezíti a gyász feldolgozását.

Kiemelt képünk: Mécsesekkel és virágokkal borított sírok Nyíregyházán, az Északi temetőben mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2022. október 30-án.  (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ajánljuk még