logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kérdéseket vet fel, hogy az Egyesült Államok új nagykövete két magyar bíróval találkozott

| Szerző: hirado.hu
Le kell mondania az amerikai nagykövettel egyeztető két magyar bírónak, ezt követeli a bírói függetlenség - erről írt az Origo. Az ügy előzménye, hogy az USA budapesti nagykövete találkozott két magyar bíróval. A lap forrásai szerint a két bíró megsérthette a bírói Etikai Kódexet is – hangzott el az M1 Híradójában.

Csütörtökön a Tűzfal csoport nevű oknyomozó portál számolt be arról, hogy az Egyesült Államok új nagykövete két magyar bíróval találkozott. David Pressman a megbeszélésen az Országos Bírói Tanács vagyis az OBT két tagjával, Matusik Tamással és Vasvári Csabával egyeztetett – a nagykövet közösségi oldalának megfogalmazása szerint – a tanácsnak a magyar igazságszolgáltatásban betöltött kritikus szerepéről.

Mint írják, a találkozás bírósági körökben megütközést keltett. A lap forrása úgy értékelte az esetet, mint durva beavatkozást a magyar igazságszolgáltatásba.

Az esetről az Origo is beszámolt, akik cikkükben felteszik a kérdést:

„történt-e befolyásolási kísérlet és nem sértette-e meg a találkozóval a két bíró az OBT etikai kódexét.”

A portál emlékeztet arra: „ A bírók munkája során még a látszatát is kerülniük kell annak, hogy bárkinek kedveznek, eljárásuk és döntésük pártos vagy előítéleten alapul.”

Majd a cikk beszámol róla: forrásaik szerint többen az követelik: a két bírónak azonnal le kell mondania!

A Magyar Nemzetnek megszólaló, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász felidézte: „Vasvári Csaba korábban, mint az OBT szóvivője a brit Guardiennek azt mondta: kormány beavatkozik a bíróságok munkájába.”

A lap arra is emlékeztet: eközben Vasvári Csaba Wikipédia-szócikkéből eltűnt minden rész, ami a 2006-os gyurcsányi terrort követő szerepéről szólt. Az eltávolított szövegrész többek között emlékeztetett rá, hogy „a 2006. évi őszi budapesti zavargások – különösen az MTV-székház ostroma – után több száz ártatlant helyezett önkényesen előzetes letartóztatásba, kizárólag rendőri állítások alapján. A gyanúsítottak többségét találomra fogdosták össze az utcáról vagy hurcolták el szórakozóhelyekről a rendőrök, majd rájuk fogták, hogy megtámadták őket.”

A nemrég Budapestre akkreditált amerikai nagykövet már a kinevezése előtt jelezte, az eddigiekhez képest másként képzeli a nagyköveti munkát Budapesten. David Pressman már a kongresszusi meghallgatásán élesen bírálta a magyar kormányt.

Budapestre érkezése után pedig lényegében megfenyegette a kormányt, hogy ha Magyarország nem támogatja a finn és a svéd NATO csatlakozást, akkor Washington nem riad el a nyomásgyakorlástól sem.

Nagy port kavart a budapesti amerikai nagykövetség kisvideója is, amelyben békepártisága miatt támadták Magyarországot, és magyar közszereplőket listáztak.

David Pressman nagykövet magyarországi tevékenykedése a tengerentúlon is felkeltette a figyelmet. A balliberális Wall Street Journal egy cikkében az amerikai diplomata megnyilvánulásait úgy minősítették, hogy „ezek általános iskolai bohóckodások, nem pedig az amerikai hatalom kivetítése.”

Ajánljuk még