logo

Műsorújság

Fontos

Kubatov Gábor: Mérhetetlenül riasztó a baloldali polgármesterek teljesítménye

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Saját magukat buktatták le a madárfiókákat lopó illegális solymászok

| Szerző: hirado.hu
Vádemelést javasol a rendőrség 13 ember ellen, akik a gyanú szerint héjafiókákat loptak a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A céljuk az volt, hogy az ellopott madarakat felneveljék, vadászatra képezzék ki és eladják őket. Az elkövetők ezután a ragadozómadaraikkal lakótelepeken gyakoroltatták kis testű állatok elejtését. Ha a bíróság elítéli őket, évekre börtönbe kerülhetnek – számolt be róla az M1 Híradója.

Az illegális solymászok videóra vették, ahogy fosztogatják a ragadozómadarak fészkeit.

A felvételek tanúsága szerint a fiókákat alpintechnikával hozták le a 30 méter magas fák koronáján lévő költőhelyekről. Az ellopott madarakat otthon felnevelték és vadászatra képezték ki, majd külföldön eladták őket. Sokszor lakott területeken reptették őket, hogy gyakoroltassák velük a kis testű állatok elejtését.

Az illegális solymászok 2020 májusában buktak le. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai tettenérték őket, amikor egy bükkfán fészkelő héja fiókáit akarták ellopni a Tahitótfalu határában lévő erdőben.

Kapcsolódó tartalom

„Három férfi és egy nő volt a tettenért személy. Két héjafiókát vettek ki a fészekből – egy fiókát a fészekben hagytak – azzal a céllal, hogy lényegében felneveljék, kiképezzék és értékesítsék” – közölte Ábrahám Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda alosztályvezetője.

A héja védett madár, a természetvédelmi értéke 50 ezer forint. A héja-fészkek fosztogatói ellehetetlenítik a ragadozómadár szaporodását is.

„A héjáknál a tojásos és a kisfiókás fészekben a madarak érzékenyek a zavarásra és ilyenkor, hogyha zavarás történik, akár a költés meghúsulása is következhet be” – ismertette Sári Gergely, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Az illegális solymászok ellen többek között terrmészetkárosítás, lopás, orvvadászat és veszélyes állat tartása miatt indult büntetőeljárás. A Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyiükkel szemben vádemelést javasol.

Kapcsolódó tartalom

„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Környezeti bűnözés elleni alosztályának nyomozói befejezték a mindenre kiterjedő aprólékos nyomozást. A 13 személlyel szemben a 40 bűncselekmény vonatkozásában vádemelési javaslattal küldték meg az iratokat a Gödöllői Járási Ügyészségnek” – fogalmazott Kész-Varga Mónika, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója.

A vádhatóság várhatóan novemberben dönt az illegális solymászok bíróság elé állításáról. Ha bűnösnek találják őket, három és öt év közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI/Kovács Attila)

Ajánljuk még