logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyakunkon az óraátállítás, ezekre a változásokra kell figyelni

| Szerző: hirado.hu
Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az órákat hajnali háromról két órára kell állítani. Az átállás az élet több területén is változásokat okoz. Ezeket gyűjtöttük össze.

Magyarországon a téli időszámítás minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik. Ez idén október 30-ra esik, amikor is hajnali háromkor két órára tekerhetjük vissza az analóg órák mutatóját, a digitálisak automatikusan átállnak.

Az óraátállítás hagyományának köszönhetően október utolsó vasárnapjának éjjelén egy órával többet aludhatunk, és onnantól kezdve egyre korábban világosodik, azonban az éj is hamarabb száll le. Az idei átállást az is segíti, hogy október 31-e munkaszüneti nap, november 1-je pedig ünnepnap, így több idő juthat pihenésre.

A mostani akár az egyik utolsó átállítás is lehet, amit átélünk, az eltörlést pedig sokan várják, hiszen korábbi felmérések alapján a legtöbb magyar megszüntetné a kétféle időszámítást. Arról, hogy mi történne, ha Magyarország időzónát váltana, bővebben ide kattintva olvashat.

Kapcsolódó tartalom

Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot is érint

A MÁV-Volán-csoport közleménye szerint a belföldi forgalomban az óraátállítás éjszakáján egyes vonatok a nyári időszámítás szerint, néhány vonat pedig már a téli időszámítás szerint közlekedik, ennek megfelelően indulásnál megvárják az óraigazítást.

Az érintett vonalak között említették a Budapest-Esztergom, a Szeged-Hódmezővásárhely és a Debrecen-Nagykereki szakaszt.

Több nemzetközi vonatot külföldi vasútvonalon ér az óraállítás, ilyen egyebek mellett a Corona InterCity (Brassó), az Ister InterCity (Bukarest) és a Kálmán Imre EuroCity(München).

Kapcsolódó tartalom

Több BKK-járat menetrendje is változik

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint vasárnap hajnalban a legtöbb éjszakai járaton, melyek óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekednek, a 2 és 3 óra közötti indulások a téli és a nyári időszámítás szerint is járnak.

A 907A, 909A, 914A, 931A, 973A buszjáratok csak a nyári időszámítás szerint indulnak el 2 és 3 óra között. Néhány vonalon – jellemzően a ritkábban közlekedő járatoknál – egy-két indulás időpontja a fentiektől eltérően változik.

Aki ezen járatok (918-as, 922B, 937-es, 938-as, 940-es, 943-as, 948-as, 956-os, 964-es, 972-es, 980-as, 990-es, 992-es, 994-es, 996-os, 996A, 998-as, 999-es) valamelyikével utazik, a BKK oldalán tudja ellenőrizni a változásokat.

Kapcsolódó tartalom

Az óraátállítás eltörlését többször kitolták az EU-ban

Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás már nem lenne esedékes. A hirado.hu korábban infografikán megmutatta, hogy mi történne akkor, ha eltörölnék az óraátállítást. Az évi kétszeri óraátállítás miatt évek óta zajlik a vita, a mellette és az ellene szóló érveket egy korábbi cikkünkben gyűjtöttük össze, ezekről bővebben ide kattintva olvashat.

Vannak, akik érzékenyek a változásra

A szakemberek szerint az óraátállítás hatása akár 7–10 napig is tarthat azoknál, akik erre érzékenyek. Az óraátállítás elsősorban azokat sújtja, akik rendszeres életet élnek, illetve a kisgyerekeket és az időseket.

A belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, így nem szabad bagatellizálni az egyórás csúszást. Az óraátállítás elsősorban alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okoz, ezáltal pedig csökkenhet a munkavégzés hatékonysága.

Egyébként Mexikóban már eltörölték az óraátállítást, erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI)

Ajánljuk még