logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magas energiaárak kezeléséről egyeztettek az európai energiaszabályozók vezetői

Az európai földgáz-ellátásbiztonsággal kapcsolatos dilemma megoldását három kulcskérdés mentén kell keresni: a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználásában, az árindexek hatékonyságának javításában és további új, célzott rendszerfejlesztések megvalósításában – mondta el Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlésén, valamint az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) ülésén.

A MEKH az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben tudatta: október 24-25-én tartották az európai energiaszabályozók felsővezetői a CEER Közgyűlése és az ACER Szabályozók Tanácsa üléseit. A kétnapos eseményen tárgyalták a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló európai uniós tanácsi rendelet végrehajtásának kihívásait, a szabályozó hatóságok kapcsolódó feladatait, és egyúttal áttekintették a legjobb tagállami gyakorlatokat, a végrehajtás tagállamok közötti szorosabb összehangolását.

Az energiaszabályozók megvitatták az október 20-21-i uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó energetikai tárgyú konklúzióit – írták.

A közlemény szerint a vita keretében részletesen egyeztettek az Európai Bizottság legújabb javaslatairól, közöttük arról az október 19-én kiadott tanácsi rendelettervezetről, mely a gázvásárlások, a határkeresztező kereskedelem és a megbízható referenciaárak, illetve a tagállamok közötti szolidaritás jobb koordinációja révén javítaná az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget.

Az ACER arról tájékoztatta a szabályozó hatóságok képviselőit, hogy több korlátozás, illetve szűkület is észlelhető a határkeresztező gázáramlásokban, ami veszélyeztetheti az EU-s belső piac integritását és megbízhatóságát. Már rövid távon is csökkenteni kell a szűkületet a cseppfolyósított földgázhoz (LNG) könnyebben hozzáférő tengerparti tagállamok és az orosz gázszállítás kiesése miatt nehéz helyzetbe kerülő tagállamok között – olvasható a közleményben.

A határkeresztező gázszállításokkal – és így az ellátásbiztonsággal – kapcsolatos dilemma megoldását a három kulcskérdés – a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználása, az árindexek hatékonyságának javítása, és további új, célzott rendszerfejlesztések megvalósítása – közös metszetében szükséges keresni – hangsúlyozta az ACER-rel egyetértésben a MEKH elnökhelyettese.

A szabályozó hatóságok megvitatták a villamosenergia-piaci modell továbbfejlesztésének lehetőségeit, valamint számba vették a lehetséges irányokat és opciókat. Az európai árampiaci modell felülvizsgálata és esetleges átalakítása hosszú, több éves folyamat lenne, hiszen legalább 10-15 éves időtávra meg kellene határozni, milyen piacszervezési feltételek segíthetik leginkább elő a 2050-re kitűzött, nettó zéró kibocsátás elérésére vonatkozó európai uniós klímacélok költséghatékony és ellátásbiztonságot szavatoló teljesítését. A„ folyamat egésze során elengedhetetlen a regulátorok és európai szervezeteik bevonása” – emelte ki Ságvári Pál.

A szabályozó hatóságok a CEER keretében gyorsreagálású munkacsoportot állítottak fel az energiakrízis következtében jelentkező legfontosabb piaci változások elemzése, vizsgálata érdekében. Elismerés a MEKH számára, hogy az adatok elemzéséhez a hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítását is alapul veszi a CEER – mondta Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese a hivatal közleménye szerint.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még