logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Afganisztánban mesterlövész voltam” – egyre erőszakosabbak a migránsok, megerősítik a déli határkerítést

| Szerző: hirado.hu
Folyamatosan erősítik a kerítést a déli határnál. Egyre több az erőszakos migránsbetörés az országba. Az illegális bevándorlók a határvédőkre is rátámadnak, a kormány ezért döntött a határzár megerősítéséről – hangzott el az M1 péntek esti Híradójában.

A katonaságnál készült képeiket mutatják a migránsok Belgrádban. Telefonjaik tele vannak ilyen felvételekkel. Azt mondják azért, mert fegyveres harcokban vettek részt hazájukban. Az összecsapásokban pedig fegyvereket is használtak.

„Afganisztánban mesterlövész voltam és tankokat vezettem. Amikor a tálibok átvették az  irányítást, el kellett hagynom az országomat. Ide kellett jönnöm” – mondta egy férfi, aki Németországba tart, mert szerinte ott tisztelik és megbecsülik az afgán katonákat és okmányokat is kaphat.

A legtöbb migránsnak ugyanis nincsenek papírjai, többségük afgánnak vallja magát, de ezt semmivel sem tudják igazolni. Nem titkolt céljuk, hogy illegálisan jussanak be az Európai Unióba.

Belgrádból a legtöbben Magyarország felé indulnak. Az illegális bevándorlók folyamatos nyomás alatt tartják a szerb–magyar határt. Egy nap alatt ismét több mint 900 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a hatóságok. És az utóbbi időben szinte mindennap hasonló volt a helyzet.

Hétről hétre több bevándorló akar bejutni hazánkba, a kormány már korábban döntött a határzár megerősítéséről. Vannak szakaszok, amelyek már el is készültek.

A büntetés-végrehajtás szervezete elkészítette azt a tizenkét és fél kilométeres határszakaszt, ami a hódunaszakaszt erősítené meg, oda is egy ideiglenes biztonsági határzár került kialakításra ezt követően pedig megkezdte azt a 165 kilométeres határzár bővítését, megerősítését, ami jelenleg zajlik – ismertette Csontos Gergely bv. ezredes, a Bv Holding Kft. ügyvezetője.

A magyar–szerb határszakaszon a kerítés első sorára egy úgynevezett hattyúnyak kerül, ez elé pedig egy gyorstelepítésű drótakadály. Ezzel megnehezítik, hogy a migránsok létrát támasszanak a kerítésnek.

„Azért van szükség a kerítés megerősítésére, mert egyre több próbálkozás van. Napi szinten ezres nagyságrendben próbálnak átjönni a szerb–magyar határo, az Európai Unió határán, a másik oldalon pedig azért látható ez a kisebb a szögesdrótos megerősítéssel, hogy onnan ne lehessen nekimenni a kerítésnek, ne lehessen megpróbálni átvágni, vagy ne lehessen nekitámasztani a kerítésnek, nehéz legyen feljutni” – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyarország az elsők között merte kimondani azt, amit európaiak millió gondolnak: nem kér az illegális bevándorlásból – erről már a kormányszóvivő beszélt. Szentkirályi Alexandra azt mondta: magyar és külföldi politikusok korábban fölöslegesnek és károsnak nevezték a magyar intézkedéséket. Ma már viszont országok sora követi a magyar példát.

„Minden egyes illegális migráns egy ok ennek a kerítésnek, ennek a határvédelemnek a fenntartására. Csak az idén több mint kétszázezer ilyen okunk van ennek a megerősítésére. Ez a kerítés pedig azt gondolom, hogy nem elválaszt, hanem éppen a keresztény Európa egységét biztosítja, és éppen minket, magyarokat is összeköt sok más európai országgal” – fogalmazott a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra hozzátette: az év elejéhez képest háromszorosára nőtt az illegálisan érkezők száma, több mint 200 ezer határsértő próbálkozott eddig idén. Október közepéig pedig több mint 1500 embercsempésszel szemben indult eljárás.

Kapcsolódó hírek

Megerősítik a határt védő kerítést
Megerősítik a határvédő kerítést a szerb–magyar szakaszon, és noha Magyarország ezzel Európa biztonságát óvja, a kerítésépítés 600 milliárd forintos költségét nem téríti meg az Európai Unió – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Röszkén.
Belföld
IOM: Aggódnak a magyarok az emberkereskedelem miatt
Kifejezett aggodalommal viszonyulnak a magyarok az emberkereskedelem jelenségéhez: nagyobb problémának látják, mint a Covid-járványt, és úgy gondolják, hogy a következő években nőni fog az érintettek száma – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kutatásának eredményét ismertetve pénteken az MTI-vel.
Belföld
„Tudjuk, hogy erősen védik, de akkor is megyünk” – óriási a nyomás a határon
Óriási a nyomás a déli határon. Ezerkétszáz migránssal szemben intézkedtek a magyar rendőrök csak az elmúlt 24 órában. Most is a szerb–magyar határnál fogták el a legtöbb bevándorlót. Szakértők szerint amíg nem születik meg az unió közös migrációs paktuma, addig nem várható javulás – számoltak be róla az M1 híradójában.
Belföld
Több mint 1200 migránst állítottak meg a hatóságok
Folyamatos nyomás alatt a magyar határ. A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. október 26-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 681 határsértőt tartóztattak fel és 553 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben. Idén október közepéig 225 ezer embert fogtak el tiltott határátlépés közben, míg tavaly 122 ezret egész évben.
Belföld

Ajánljuk még