logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Erősödnek Európában a háborúellenes hangok

| Szerző: hirado.hu
Magyarország pedig igyekszik kihúzni magát a szankciók rossz hatásai alól – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő kiemelte: az egyre súlyosbodó nehézségek miatt a háborúellenes hangok Európa-szerte erősödni fognak.

Érezhető, hogy mindenki idegesebb a szokásosnál a brüsszeli tárgyalótermekben. A józan ész előbb-utóbb teret nyer, mert minden így gondolkodó ember érti, hogy ha van egy háború – amit el sem szabadott volna kezdeni –, akkor annak úgy lehet véget vetni, ha megegyeznek a felek. Ha ez nem történik meg, akkor még hosszú évekig eltarthat a konfliktus – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy az egyre súlyosbodó nehézségek miatt a háborúellenes hangok Európa-szerte erősödni fognak.

Brüsszel és a pénz viszonya kaotikus, amikor ott mondanak egy számot, arra senki ne vegyen mérget – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint három nagy kiadás körvonalazódik, ha Ukrajnáról van szó és ezt valakinek finanszíroznia kell.

Az egyik a háború tényleges költsége, erre az unió rendes költségvetésében vannak források. A második nagy tétel az újjáépítésre szánt pénzek, a kérdés az, hogy ezt az újjáépítést ki fogja végrehajtani és finanszírozni, de ez csak a háború lezárulta után lesz aktuális.

A miniszterelnök szerint a harmadik, a most leginkább kínzó kérdés, az Ukrajna működéséhez szükséges összeg. Orbán Viktor elmondta, hogy Ukrajna saját jogán jelenleg egy működésképtelen állam, ahhoz hogy ne omoljon össze havonta mintegy ötmilliárd euróra van szükség. A kérdés, hogy ki fogja ezt a terhet magára vállalni, zajlanak az egyezkedések az USA és Európa között, hogy ezt a költséget hogyan osszák meg és hogyha Európa ebből vállal valamit, akkor hogyan osszuk meg a terheket a tagállamok között. Erről majd Magyarországnak is döntést kell hozni – mondta Orbán Viktor.

Ha energiáról, ha gázról beszélünk, két kérdést kell felvetni. Van-e és mennyibe kerül? Jelenleg hiány van Európában. Két megoldás lehetséges ennek pótlására. Az egyik a spórolás, a másik, hogy máshonnan hozzuk be a gázt, például az Egyesült Államokból. Ennek a feldolgozása azonban hosszadalmas folyamat – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, jól látszik, hogy mindenki megpróbálja kihasználni Európa szorult helyzetét. A magas energiaárakkal szemben egyetlen megoldás van: minél többet kell beszállítani a kontinensre. Ebben az esetben lemennek majd az árak. Most, a tározók feltöltése miatt, néhány hónapig van elegendő gáz Európában, de ezt követően, ha nem lesz elegendő mennyiség, hamarosan ismét drágulhat a földgáz.

A kormányfő kiemelte, lehet, hogy Európában nincs elég az energiahordozóból, de ez Magyarországra nem vonatkozik. A kormány olyan szerződéseket kötött, amelyek biztosítják az ország gázellátását.

Magyarország ügyesebb önállóan a gázbeszerzésben úgy, ha nem vár másokra – mondta Orbán Viktor az unió közös gázbeszerzésről szóló terveire, amiben hazánk nem vesz részt. A kormányfő aláhúzta: ma Magyarország el tudja látni magát gázzal, a nyugatiak viszont nem

A miniszterelnök hozzátette: az unió olyan döntéseket hozott, amik a gázhiányt okoztak, ezek a szankciók. Magyarország pedig igyekszik kihúzni magát a szankciók rossz hatásai alól.

Orbán Viktor úgy értékelte a helyzetet: az unió beleesett az oroszoknak ásott gödörbe, és ahelyett, hogy abbahagynánk az ásást, „azt mondja, ássunk mélyebbre”.

A miniszterelnök beszélt azokról a tervekről is, melyek szerint uniós szinten kellene elosztani a gázt a tagállamok között.

Mint mondta, ez minden alkalommal felmerül, és a magyar kormánynak minden alkalommal sikerült elérnie, hogy ez is önkéntes legyen.

Leszögezte: nem kérünk a kötelező szolidaritási mechanizmusból, mert az azt jelentené, hogy aki ügyesebben csinálta, és több gáza van, oda kell adnia másoknak.

„Ami kötelező az unióban, általában rossz a magyaroknak” – húzta alá.

Orbán Viktor szerint annak a belátása hoz majd változást egész Európában, hogy a szankciók felelősek a magas árakért. Az infláció minden országot gyötör, emögött főként az EU-s szankciók húzódnak meg.

„Ha holnap reggel egy tündér varázsütésre megszüntetné a szankciókat, akkor az infláció mértéke is legalább a felére csökkenne” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció azért is fontos, hogy mindenki rájöjjön, veszélyben van.

A kormány nem nézi karba tett kézzel az árak emelkedését. Az emberek és a cégek is veszélyben vannak, mivel a magas árak következtében elveszítik a versenyképességüket, és ha ez megtörténik elbocsátások lesznek. A kormánynak ezért is fontos támogatnia őket.

A gazdaság minden területén fontos feladatai vannak a kormányzatnak a kormányfő szerint. Az emberek segítése esetében arról beszélt, hogy a központilag árszabályozott termékek köre bővülhet a jövőben.

A kamatstopról keserves vita folyt, de végül a változó hiteleknél a 7,7–7,8 százalékos szint környékén húzták meg a határt. Ez pluszköltséget jelent majd a bankoknak. Nem jó dolog, amikor a gazdaságba így kell beavatkozni, de vannak olyan krízishelyzetek, amikor meg kell tenni – hangsúlyozta.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, elindul egy gyármentő program, melynek lényege, hogy energiatakarékos beruházások valósuljanak meg Magyarországon.

 

Ajánljuk még