logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lesz-e népességrobbanás? Az Axióma új videójából kiderül

| Szerző: hirado.hu
Csaknem nyolcmilliárdan vagyunk a bolygón. A Föld lakossága nyolcszorosára nőtt az elmúlt kétszáz évben, ami miatt sokak szerint rövidesen lakhatatlanná válik a bolygó, és fel kell készülnünk a legrosszabbra. Az Axióma csapata ezúttal annak járt utána, megállítható-e a népesség növekedése.

Egyre csak növekszik a Föld lakossága, de vajon döntő hatással van-e a bolygónk állapotára a népesedés? – erről készített videót az Axióma csapata, rámutatva:

az emberiség létszáma a legfrissebb előrejelzések szerint 2086-ban érheti el a maximumot, amikor körülbelül 10,4 milliárdan leszünk. Onnantól pedig világszinten is csökkenés várható.

A film felidézi, hogy a történelem túlnyomó részében a Föld népessége csupán pár százmillió fő volt. A tartós növekedés a mezőgazdasági forradalom következtében indult el, majd a népességnövekedés az első ipari forradalom innovációi miatt felgyorsult, így 1804-re elértük az egymilliárd főt globálisan. A második ipari forradalom után tovább nőtt az életszínvonal és csökkenni kezdett a halandóság, így 1927-ben már kétmilliárdan, 1960-ban hárommilliárdan voltunk, a hatvanas években pedig szó szerint egekbe szökött a föld lakossága és 40 év alatt megduplázódtunk. A növekedés azóta is tart.

A túlnépesedés veszélyeire sokan felhívták már a figyelmet, élelmiszerválságot és katasztrófát jósolva, több országban megindultak a népességmoderációs programok és sok helyen aktívan kampányolni kezdtek a gyermektelen életmód mellett.

Úgy tűnik azonban, hogy a globális katasztrófa, amitől ilyen sokan tartottak, nem következett be. Az átlagéletkor a világ minden részén jelentősen megemelkedett, a gyermekhalandóság pedig számottevően lecsökkent. Több az ember, de átlagosan jobban is élnek.

Az Axióma felhívta a figyelmet arra, hogy bár a Föld lakosságának száma jelenleg növekszik, a növekedés mértéke egyre csökken, tavaly például az elmúlt ötven év legkisebb mértékű növekedését regisztrálták.

A globális népességcsökkenéshez hozzájárul az életszínvonal emelkedése, az urbanizáció, a fogamzásgátlás elérhetősége és a korlátozó kormányzati politikák is – szögezték le.

Kitértek arra, hogy a nyugati országokban szinte kivétel nélkül 2 alatt van a termékenységi ráta, sok fejlődő országban pedig még mindig nő a népesség. Mindez hatással van a bolygó állapotára, de az Axióma elemzői szerint

mégsem a létszám a döntő tényező, sokkal inkább a környezetterhelés.

A fejlett országokban az emberek ökológiai lábnyoma is nagyobb. Míg egy átlag amerikai 16 tonna szén-dioxidot bocsát ki egy évben, egy magyar csak 4,3 tonnát, egy tanzániai pedig csak 0,2 tonnát – derül ki a filmből, amely szerint Európában komolytalan dolog attól félni, hogy népességrobbanást idézünk elő. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol a termékenységi ráta bár nőtt az elmúlt években, de még mindig 1,6 körül van – állapították meg.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még