logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Palkovics: A kormány célja Magyarország energiafüggetlenségének erősítése

A megfizethető, biztonságos és klímabarát energiaellátás biztosításához elengedhetetlen Magyarország energiafüggetlenségének erősítése – mondta a technológiai és ipari miniszter csütörtökön Budapesten, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének szakmai rendezvényén.

Palkovics László kiemelte, hogy a hazai gázfelhasználás csökkentésével és a Magyarországon termelt, nem fosszilis eredetű energiatermelés növelésével 2050-re jelentősen csökkenthető az ország függősége a külföldről érkező energiától.

Az idei téli gázellátásra kitérve hangsúlyozta, hogy sem a lakosság, sem a cégek ellátása nincs veszélyben.

A miniszter elmondta, hogy 80 százalék fölött van a hazai gáztárolók töltöttsége, a tárolói kapacitások és Magyarország gázellátási szerződése alapján biztosíthatóak a szükségletek. Ha nem történik váratlan eset, akkor üzemanyagellátásban sem látnak problémát – jelezte.

Palkovics László kifejtette:

Magyarország hosszú távon 3,5-4 milliárd köbméter éves gázfogyasztást szeretne elérni a jelenlegi 11,5 milliárd köbméter helyett.

A szükséges földgáz biztosításában jelentős szerepe lehet a hazai kitermelésnek, ennek növeléséhez vizsgálják a magyarországi palagáz-lelőhelyeket is.

A hazai energiafogyasztásban 50 százalékra növelnék az elektromos energia arányát, az igények kielégítéséhez szükség van egyebek mellett a Paks 2 atomerőmű megépítésére, Paks 1 üzemidő-hosszabbítására, a napenergia mellett a szélenergia alkalmazására, és a villamosenergia-hálózat fejlesztésére – jelezte a miniszter. Stratégiai célként említette az alternatív energiaforrások arányának növelését is.

Palkovics László felhívta a figyelmet arra, hogy az elektromos tárolókapacitások fejlesztésére pályázatot írnak ki.

Előadásában a miniszter hangsúlyozta:

a járműipar a magyar gazdaság legmeghatározóbb eleme, erősíteni kell ugyanakkor a magyar beszállítói képességet.

Az autóipar előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak a hajtásrendszerek fejlesztését nevezte. Felidézte, hogy az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa lehetővé tette a belsőégésű motorok használatát 2035 után is, karbonsemleges üzemanyagok használata esetén. Így az elektromos hajtás mellett a belsőégésű motoroknál is jelentős fejlesztések várhatók – emelte ki.

Palkovics László különösen fontosnak nevezte, hogy nagy nemzetközi járműipari cégek nemcsak gyártóként vannak jelen Magyarországon, hanem kutatás-fejlesztési tevékenységüket is ide telepítették.

A kormány célja, hogy Magyarország megkerülhetetlen legyen a kutatás-fejlesztés területén

– közölte.

Kitért arra, hogy a kormány a jelentős közúti és vasúti hálózatfejlesztés mellett kiemelten kezeli a hazai buszgyártás és vasúti járműgyártás fejlesztését is, ami szintén lehetőségeket biztosíthat a hazai vállalatoknak.

Kiemelt képünk: Palkovics László technológiai és ipari miniszter (j) és Nyírõ József, a Magyar Jármûalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) elnöke a MAJOSZ munkareggelijén Budapesten a Millenium Kávéház és Étteremben 2022. október 27-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kapcsolódó hírek

Jelentősen csökkentené a gázfelhasználását Magyarország a következő harminc évben
A cél az, hogy ne fogyasszunk többet évi három-négy milliárd köbméternél, szemben a jelenlegi 11,5 milliárddal, így nagymértékben csökkenhetne az ország külföldi gázfüggősége. Elemzők szerint addig viszont fontos, hogy az uniós gázársapka ne vonatkozzon Magyarországra, amit sikerült is elérni a múlt heti uniós csúcson. A neheze azonban még hátravan – számolt be az M1 Híradó.
Belföld
TIM: A geotermia lehet a kulcs az energiabiztonság hosszú távú biztosítására
A magyar energiapolitika szuverenitásának megőrzésére és egyben az elhúzódó energiaválság hatékony kezelésére a jövő tiszta energiaforrásainak hasznosítása lehet a megoldás. A megbízható és megfizethető energiaellátás alapvető fontosságú a magyar családok életminősége szempontjából, ezért a magyar Kormány úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát – ismerteti a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombati közleményében.
Gazdaság

Ajánljuk még