logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarországon is hódít a halloween – Önök mit gondolnak róla?

| Szerző: hirado.hu
A keresztény kultúrkörben sok évszázados hagyomány a mindenszentek ünnepe és a halottak napja, ám az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít az angolszász ünnepkörhöz tartozó, pogány eredetű halloween. Sokan gondolják, nincs szükség nálunk a tengerentúli ünnepre, de kétségtelen, hogy a tökfaragás és a csokivadászat őrülete bizony Magyarországon is egyre elterjedtebb. Olvasóink véleményét kérdezzük!
Faragott tökök a közelgő halloween ünnep alkalmából rendezett Töklámpás fesztiválon (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Mindenszentek ünnepe és halottak napja az elhunytakról való megemlékezés ideje, ilyenkor rendszerint gyertyát gyújtunk elhunytak üdvéért, virágot viszünk a sírokra, csendes imával, szentmisével emlékezünk elvesztett szeretteinkre. A keresztény ünnephez képest sokak számára zajos fesztiválnak tűnik az angolszász országokban elterjedt, pogány eredetű halloween ünnepe, amikor is a hagyományos mécsesek helyett hátborzongató jelmezek és töklámpások kerülnek elő, a gyerekek pedig csapatokba verődve indulnak édességgyűjtő hadjáratra.

Sokan a mai napig élesen elutasítják az idegen ünnepet, de tagadhatatlan, hogy a mindenszentek előestéjén tartott halloween egyre inkább megveti a lábát nálunk is.

Bár az eredeti pogány ünnep az ősök szellemeinek tiszteletén alapult, mára sokak számára leginkább a tökfaragás és a csokivadászat szokása maradt meg belőle.

Akár szeretjük, akár nem, tény, hogy az utóbbi időben már a magyar ablakokban is világítanak a töklámpások, októberben szembejönnek az utcán a halloweeni rendezvényeket hirdető plakátok, az üzletek polcain pedig sorakoznak a boszorkány-, vámpír-, szellem- és zombijelmezek, sőt az édességgyártó cégek is egyre több olyan csokit és cukrot dobnak piacra, amelyek kimondottan halloweenre készültek.

A családok sokszor nem is választanak a kétféle ünnepkör közül, hanem mindkettőt megülik: halloween éjszakáján ijesztő jelmezbe bújva járnak házról házra a gyerekekkel, majd mindenszentek estéjén visszafogottan, csendesen emlékeznek a temetőben vagy a templomban.

Önök mit gondolnak ? Szavazzanak, van-e létjogosultsága hazánkban a halloweennek?

 

 

Ajánljuk még